Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свято Маковія


15.08.2014

НАПЕРЕДОДНІ Маковія треба приготувати «маковійську квітку» - букет, який складається з багатьох рослин - м’яти, чебрецю, нагідок тощо. Вважається, що кожна рослина має властиве їй магічне значення. Всі рослини разом із кількома голівками маку освячуються в церкві. За народним повір’ям, мак, як і духи багатьох інших квітів та рослин, можуть допомогти у багатьох починаннях.
Згадаємо хоча б традицію носити вінки з живих трав і квітів. У всіх народів головний убір мав величезне символічне й особливе містичне значення. Так, дівчаток-підлітків, щоб зростали вони красунями, на Іванів день матері прикрашали вінками з яскравих великих квітів. Дівчата-наречені вплітали у вінок запашні рослини і трави, пряний запах яких мав приворожити кавалерів. А у вінку молодої дружини, що мріє про дитину, обов’язково були колоски - древній символ народження. В Україні досі вважається, що енергія яскраво-червоних маків позбавляє від поганих думок і спогадів, печаль відходить по мірі того, як облітають пелюстки.
Освячений на Маковія мак кладуть за образами і зберігають до весни, щоб розсіяти по городу.
Маком сипали в хліву і навколо хліва з наговором: «Хто цей ведюк (білий мак) збере, той від моєї корови спор забере»; після отелення обсипали корову й теля з тими ж словами (Полісся, Закарпаття, Словаччина, Хорватія).
Корові, що розтелилася, просвердлювали ріг, сипали туди освячений Мак і забивали осиковим кілочком; до правого рогу корови прив’язували вузлик з ладаном і маком (Україна). У Святвечір господарі обходили з різдвяним хлібом, медом і маком двір і густо посипали ним біля корівника, «щоб відьми, його визбираючи, не могли підступити до худоби». Ще за допомогою маку люди намагалися заглянути в майбутнє, наприклад: брали суху коробочку з насінням, проробляли невеликий отвір і видаляли насіння. На невеликому шматочку паперу жовтого кольору писали запитання. Складений шматочок паперу поміщали до макової коробочки і клали біля ліжка. Вважалося: відповідь на це запитання дасть пророчий сон.


Є багато легенд про походження рослини. То вона виникла з крові убитої людини, то - з крові дракона. А в одній із легенд позначається, що квітка червоного маку символізує поєдинок кохання й ненависті. Червоні пелюстки - це кохання, чорна серцевина - ненависть.
Доречно також нагадати, що цього року як символ перемоги над нацизмом в Україні почали використовувати квітку червоного маку. Ідея та графічне втілення стало результатом співпраці Українського інституту національної пам’яті і Національної телекомпанії України. Автором логотипу став харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне втілення-алюзія, з одного боку червоного маку, з іншого - кривавого сліду від кулі, передає глибину сенсу війни, розповідає про страждання, про смерть, про героїзм, про мільйони загиблих - головне, що є у війні.
Мак також використовується як символ пам’яті про загиблих у війнах у країнах Європи, Канади, США, Австралії та Нової Зеландії.14 серпня відзначається православне свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (у народі - Маковія або Перший Спас). У церквах поминають сімох братів-мучеників Маккавеїв і їхню матір Соломію, які загинули за християнську віру.

Коржі з маком
Традиційно, на свято Маковія в Україні прийнято пекти коржі з маком і медом або «шулики». Оскільки православне свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього 14 серпня відкриває Успенський піст, тісто для коржів має бути прісним й пісним. Коржі з маком печуть також на Яблучний Спас (19 серпня) і їдять впродовж усього посту.
Інгредієнти: 800 г борошна; 300 г сироватки (можна кислого молока); 1 яйце; дрібка солі; 1 столова ложка цукру; 1 чайна ложка соди. Для заправки: вода кип’ячена холодна - 2 літри, 300 г маку, цукор за смаком.
Спосіб приготування. Передусім з борошна, кислого молока, солі і соди приготуйте тісто для коржа. Тісто добре вимісіть, розкатайте, викладіть на деко і ножем намалюйте клітинки, щоб потім було зручніше ламати (якщо не малювати — тоді шматочки вийдуть неправильної форми). Проколіть коржі виделкою і випікайте.
Приготування макової заливки (макове молочко): мак залийте окропом, дайте постояти 2 години, злийте воду і розітріть мак (колись його розтирали в макітрі, але якщо макітри немає — підійде і блендер), помалу додаючи холодну кип’ячену воду, поки вся суміш не набуде білого кольору. Додайте мед за смаком. Готовий корж остудіть, поламайте шматочками, складіть у глиняний горщик або глибоку миску і залийте маковим молочком. Перемішайте і дайте просочитися, щоб коржі стали м’якими та соковитими.