Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свято меду у парку Лазаря Глоби


15.08.2014

В одному з найкращих парків обласного центру в яскраво прикрашених національним орнаментом павільйонах, що, мов вулики на точках, розташувалися окремими групами, 58 найкращих пасічників Дніпропетровщини гідно представляли близько семидесяти тисяч своїх колег та пропонували містянам солодкі дарунки лісів і полів. А це мед акацієвий, липовий, гречаний, соняшниковий, прополіс, пилок, віск, забрус і т. п. У приємних спілкуваннях з бджолярами, чия нелегка праця подібна до бджолиної, можна дізнатися і чимало народних рецептів лікування різних недуг. Цікаво, наприклад, що найдешевший у нас соняшниковий мед у Японії цінується найдорожче. Бо він, виявляється, нормалізує склад крові і найкраще виводить радіонукліди з організму. Вочевидь, саме його варто вживати і нашим «чорнобильцям».
Андрій і Наталія Цвірки (на знімку) приїхали з Межової сюди вперше.
Раніше їздили на таке свято до Донецька, від нас він ближче, всього сто кілометрів, - розповів молодий глава родини. – Прикро, що частину людей там збили з пантелику «референдумом», і вони схаменулися лише тоді, коли у них перед очима стала лінія фронту. Тепер там хочуть одного – миру і спокійної праці. У мене пасічникує мама Оксана Василівна, від неї і перейшло захоплення. Хоча в юності я пробував й інші професії. Та все ж пасіка «пересилила», бо це завжди користь для себе і людей. Мед – єдиний продукт, який засвоюється організмом на сто відсотків - і вітаміни, і амінокислоти. Пасічникуємо родиною, вже старша десятирічна донька Софія допомагає наліпки зробити, тару підготувати… А з пасікою доводиться постійно кочувати - до Дібрівського лісу, на поля, бо на одному місці годі чекати доброго взятку.
Сьогодні, на Маковія, у парку Глоби відбувається велелюдне освячення меду. А перед ним пройшло дарування його дитячим колективам та пораненим бійцям у лікарню імені Мечникова. Попереду Яблучний Спас 19 серпня, професійне свято пасічників. Здоров’я, родинного тепла, вагомих взятків вам, бджолярі!

Вл. кор.