Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Телятко народилося


12.01.2012

Хоч і холодно о цій порі надворі, однак не залишайте домашню худобу без прогулянок. Вони загартовують, зміцнюють організм тварини, покращують її фізіологічний стан.

РЕТЕЛЬНОГО догляду потребує корова. Саме в цей час у більшості випадків з’являються на світ телята. Перед отеленням корову годують двічі на добу, а за два тижні до нього переводять на триразову годівлю. У погожу днину її виводять на прогулянку, слідкуючи, щоб тварина не травмувалася.
Перед появою теляти підлогу в хліві слід застелити товстим шаром соломи, тирси або рядниною. Корова найчастіше телиться вночі. Якщо досвіду приймання теляти немає, краще без потреби не втручатися, бо невміла поведінка людини може призвести до загибелі новонародженого. Щоб теля не простудити, приймають його на суху підстилку, обладнують для нього тепле, без протягів, місце. Якщо хлівець поганенький, слід занести теля в хату.
Після народження із ніздрів та рота теляти чистою ганчіркою видаляють навколоплідний слиз. Якщо пуповий канатик не відірвався, його обрізають ножицями на відстані 10-12 см від живота, кінчик занурюють у склянку з розчином йоду або марганцевокислого калію. Після цього дають корові облизати теля, що сприяє виділенню посліду.
Не треба затримувати випоювання теляті молозива, оскільки в ньому містяться імунні тіла, котрі передаються від матері теляткові, щоб воно набиралося сил і могло протистояти хворобам. Перший раз напувають вже через півтори години після появи на світ. Друге згодовування молозива – через 5-6 годин. Привчають теля пити з соски або занурених у молозиво пальців.
У перший день життя теля годують 5 разів, випоюючи по 0,5-0,8 л молозива щоразу, а в наступні дні дають його досхочу. Випоювати молозиво слід негайно після доїння, поки не охолонуло. Якщо воно охолонуло, його підігрівають до температури 36-38 градусів, для чого посуд з молозивом опускають у гарячу воду. У перші 5 днів життя теля треба годувати не менше чотирьох разів на добу. Починаючи із шостого дня, протягом 12-18 діб поступово переходять на триразове годування незбираним материнським молоком. Загалом такий режим має тривати протягом перших 60 днів життя тварини, а за потреби і довше.
Ні в якому разі не можна напувати теля несвіжим (навіть злегка кислим) молоком, бо воно викликає шлунково-кишкові захворювання.
З п’ятого дня життя теляті треба давати свіжу переварену теплу воду. Нею напоюють через годину-дві після згодовування молока. Особливо необхідно давати воду телятам, які захворіли на пронос. Таким телятам рекомендується молоко розбавляти чистою перевареною водою, охолодженою до 35 градусів.
Окрім молока, дуже корисно напувати телят сінним настоєм. Ось як він готується.
Сіно беруть найкращої якості, подрібнюють. Заливають кип’яченою гарячою водою (температури близько 80 градусів) із розрахунку 7 л води на 1 кг сіна. Через 6 годин настій проціджують крізь марлю, додають сіль (1 г на 1 л). Починають давати його теляті з тижневого віку, протягом 10 днів по 0,5 літра, а потім, через кожну декаду додаючи ще по 0,5 л, доводять до 5 літрів на день.
При належному догляді за новонародженим теля у десятиденному віці вже вільно рухається у хліві, а корову в цей час доцільно випускати надвір. Тепер теля вже можна привчати до сіна. Соковитими кормами починають годувати з кінця першого місяця життя невеликими даванками - по 100-200 г. Найкращий соковитий корм для телят цього віку - морква.
З 20-денного віку до раціону теляти починають додавати по літру збираного молока, поступово доводячи цю добавку до 7-8 л щодоби, водночас зменшуючи щоденну кількість незбираного молока. Також необхідно щодня давати теляті кухонну сіль і крейду в суміші з концентратами, починаючи з 5-10 г на добу.
Регулярно телятко треба чистити щіткою і стежити за тим, щоб у нього завжди була суха, чиста підстилка.
Взимку з 15-20-денного віку, а влітку з 3-5-денного телят привчають до прогулянок.