Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тепла і сита зимівля для кізки


03.11.2011

ПОКИ зеленіє травичка, господарі випасають домашню худобу, в тому числі й кіз, на лугах. Але з приходом осінньої негоди рогатих доводиться переводити на стійлове утримання.
Приміщення, в якому зимуватимуть кози, має бути сухим, з доброю вентиляцією та відповідною температурою. Взимку вона у хліві не повинна бути нижчою +8оС.
До зимового раціону рогатих годувальниць слід включати сіно, солому, силос, коренеплоди і концентровані корми. Можна давати і заготовлені влітку “віники” з гілок дерев листяних порід. Вони охоче поїдають і кухонні відходи.
Кози – тварини перебірливі. Аби корм не залишався у годівницях, менш смачний змішуйте з більш смачним. Стежте, щоб корми не були прілими, підгнилими, запліснявілими. Напувати треба тільки теплою водою.
При стійловому утриманні козам необхідно робити «педикюр» - раз на два місяці обрізати ратиці. Якщо цього не робити, у вашої кізки з’являться мозолі, набрякатимуть суглоби. Через біль тварина більше часу лежатиме, буде погано їсти. Тож і на віддачу від неї у такому випадку годі чекати.