Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тігіпко не відмовиться від пенсійної реформи


31.03.2011

Віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко, перебуваючи з робочим візитом у Дніпропетровську, в черговий раз дав зрозуміти – реформування пенсійної системи в Україні неминуче. Проте, через несприйняття новацій суспільством, Президент Віктор Янукович розпорядився провести більш якісну роз’яснювальну роботу серед населення, доопрацювати відповідний проект закону і вже потім вдруге винести його на розгляд Верховної Ради.

На зустрічі з представниками економічного активу, науковцями та викладачами з питань обговорення проекту Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» віце-прем’єр Сергій Тігіпко наголосив: влада готова сприймати всі раціональні зауваження та пропозиції, проте позиції своєї не змінить – альтернативи пенсійній реформі на сьогоднішній день немає.
- Українські пенсіонери залишилися один-на-один зі своїми проблемами. Їхні інтереси не відстоює жодна з політичних партій чи громадських організацій. А тим не менше, основна бідність сконцентрована сьогодні саме на цій категорії населення, у першу чергу, на літніх самотніх жінках, що вийшли на пенсію багато років тому. Ненормально, що 65 відсотків українців отримує пенсію нижче 1000 гривень, при цьому середня пенсія чоловіків – 1327, а жінок – 872 гривні, - констатував Сергій Тігіпко.
За словами віце-прем’єр-міністра, зважаючи на критичне співвідношення кількості працюючих і пенсіонерів, утримувати останніх з кожним роком складніше. Вирішити проблему за рахунок збільшення пенсійного навантаження, впевнений Тігіпко, не вдасться. Подібний крок, скоріше, спричинить збільшення кількості тіньових виплат. Так само не можна сподіватися й на стрімке підвищення заробітної плати. Єдине, що обіцяє влада, найближчим часом видати Закон «Про легалізацію робочих місць» та в десятки разів посилити відповідальність роботодавця за неоформлених працівників ти виплати «в конвертах». Але, запевняє Тігіпко, навіть ці кроки не дозволять перетворити Пенсійний фонд на бездефіцитну структуру. Крім того, відмовившись від пенсійної реформи, Україна може забути про черговий кредит від Міжнародного валютного фонду.
- Без проведення пенсійної реформи МВФ черговий транш Україні надавати не буде. Якщо ми залишимо такий дефіцит бюджету, який є сьогодні, – це означає, що ми продовжуватимемо запозичувати, а Міжнародний валютний фонд, як кредитор, хоче побачити, яким чином, починаючи з 2012 року, ми почнемо віддавати частину коштів, які у нього взяли. Тому, я думаю, він зараз призупинить кредитування України, - заявив Сергій Тігіпко. - Відмовлятися від пенсійної реформи ми не маємо права. Проблема в тому, що ми пов’язали Пенсійний фонд з дотацією бюджету, а доки буде ця дотація - поліпшити ситуацію з пенсіонерами не вдасться. Ми маємо зрозуміти, сьогодні війна йде за найбіднішу людину – це жінка-пенсіонер, яка давно на пенсії. Розривати програму з МВФ неможливо – це буде політично безвідповідально. Через півтора-два місяці ми повинні приймати нове законодавство.
Одним із «непопулярних» пунктів пенсійної реформи є, безперечно, поетапне збільшення пенсійного віку для жінок. Поступатися в цьому питанні, за словами Тігіпка, уряд не збирається. Адже саме завдяки продовженню трудового стажу жінкам вдасться заробити більшу пенсію та далі піднятися кар’єрними сходами. Хоча, як бути жінці, котра, скажімо, втратила роботу після 45 років і, зважаючи на вік, вже не користується особливим попитом на ринку праці (така реальність), Сергій Леонідович дохідливо пояснити не зміг. Гарантій працевлаштування, зізнався він, дати ніхто не може. Єдине, є можливість вийти на неповну пенсію, а по досягненні пенсійного віку – отримувати повну.
Відповідаючи на запитання аудиторії про болісну для багатьох проблему додаткових виплат «дітям війни» (гарантованих їм відповідною постановою Кабміну), Сергій Тігіпко зізнався, що в бюджеті немає коштів для реалізації тих соціальних гарантій, які прописав законодавчо попередній уряд. І взагалі, вважає Тігіпко, держава не мала права заради політичного популізму обіцяти людям те, що виконати не зможе. Єдиний вихід, на його думку, «щороку дивитися на бюджет і зважувати, яку суму направити на соціальні виплати». Особливо болісно чути слова Сергія Леонідовича сивочолим українцям, котрі дітьми пройшли пекельні воєнні роки, після того, як на всю країну оголосили про те, що цьогоріч Верховна Рада збільшила своє фінансування на 70 мільйонів. І тепер утримання «слуг народних» обійдеться тому ж народу аж у мільярд! При цьому депутати в обов’язковому порядку регулярно отримують матеріальну допомогу (у тисячах) на оздоровлення та інші свої «нагальні» депутатські потреби. І на реалізацію цих гарантій коштів у державі, очевидно, вистачає…

Юлія ДУЛАНОВА.