Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Тигр» під водою


04.05.2012

Німецький танк «Тигр» часів Великої Вітчизняної війни не випадково дуже цікавить любителів «чорної археології». Адже цю бойову машину можна продати за кілька мільйонів доларів.

ПРОТИЗАКОННУ оборудку по підйому приватною фірмою з дна водоймища бойового німецького танка «Тигр» у селі Гаврилівка Дніпропетровської області припинили правоохоронці. Місцеві селяни розповідали, що тут дійсно затонув німецький танк. Ще у минулому році до села приїздили невідомі й обстежували навколишні болота. Вірогідно, радіорозвідка підтвердила, що на дні дійсно знаходиться «Тигр». До місця знахідки навіть почали завозити щебінь, як один з етапів підготовчих робіт по підйому бронетехніки. Однак дістати танк з дна мало. Цю операцію треба ж якось легалізувати, і особливо при подальшому транспортуванні бойової машини. Тож представники фірми звернулись до одного з чиновників райдержадміністрації і сільського голови, щоб ті посприяли у вирішенні цього питання. Говорять, що сільський голова навіть наказав селянам охороняти болото, щоб хтось інший звідти не витягнув броньовану машину.
Співробітники державної служби боротьби з економічними злочинами та прокуратури зібрали матеріали щодо чиновника райдержадміністрації та сільського голови. Вони вимагали і одержали хабарі в розмірі 400 тис. грн.. і 40 тис. грн. від фірми за сприяння у підписанні договору щодо надання послуг та можливості безперешкодного транспортування вилученого металу з прибережної зони. Посадовці за хабар погодились назвати протизаконну оборудку з «Тигром» розчищенням водоймища від брухту. Проти зловмисників порушено кримінальну справу за ознаками ст. 368 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання за одержання хабара.

Олександр ЮРЧЕНКО.