Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тільки рух приносить перемогу


07.08.2013

Ці слова мудрий Сунь Цзи сказав дві з половиною тисячі років тому. Вони, мабуть, найточніше характеризують дводенний робочий візит його сучасних одноплемінників до Дніпропетровської області. Делегація аграріїв і виробничників із Синцьзянуйгурського автономного округу, що налічувала 25 чоловік, в рамках підписаної українсько-китайської міжурядової угоди вивчала сільськогосподарський потенціал нашого краю. І не заради лише цікавості, а і для майбутньої співпраці у багатьох cферах. Зустріч із представниками Дніпропетровщини розпочалася третього серпня у приміщенні обласної ради. Її відкрив заступник голови обласної ради по виконавчому апарату - начальник відділу соціально-економічного розвитку сільського господарства Олександр Любович:

- Півтора місяці тому наша дніпропетровська делегація побувала в Китаї. Ми побачили там величезний досвід, накопичений в аграрній галузі, де широко застосовується крапельне зрошення. Наприкінці візиту був підписаний Меморандум про співробітництво з Синцьзянською виробничою корпорацією. Кілька її працівників вже трудяться у нас. Наступного року співпрацю плануємо розширити, вона охоплюватиме приблизно 20 тисяч гектарів ріллі. А надалі ці площі можуть збільшитися до 100 тисяч гектарів. Всього ж Україні китайська сторона пропонує зрошувати біля мільйона гектарів, а урожай зерна з цих площ купувати. Паралельно розглядається і програма вирощування кількох сот тисяч свиней з постачанням продукції свинарства на китайський ринок. Вважаю ці пропозиції перспективними для Дніпропетровщини. Та для остаточних узгоджених договорів, які влаштують обидві сторони, потрібен певний час.
Дійсно, співпрацю на землі в таких обсягах досі ніхто із іноземців дніпропетровським аграріям ще не пропонував. Останнім цікаво було довідатися про працю китайських колег. Вочевидь, тим доводиться таки нелегко - у деяких районах Синцьзянуйгурського автономного округу за рік буває лише 50 міліметрів опадів! Тому зрошувані землі займають 90% орних площ, а це біля 800 тисяч гектарів. Дніпропетровщина ж обрана китайською стороною тому, що має і чималі обсяги сільгоспугідь, які теж знаходяться в зоні ризикованого землеробства, і вал збіжжя для вирощування свиней. А тут ще й…

«…ПОБАЧИЛИ ЧОРНОЗЕМИ - ЗРАДІЛИ»
Так безпосередньо й захоплено оцінили українські грунти китайські аграрії. По обіді в суботу їхня делегація здійснила поїздку до села Новопокровка Солонянського району. Тут агрохолдинг KSG Agro орендує в місцевих селян орні землі. Перший заступник її гендиректора Володимир Драганчук показав гостям кукурудзу, цибулю, буряки, моркву, які вирощуються за допомогою крапельного зрошення. А всього зрошуваних земель тут півтори тисячі гектарів.
Цікавий момент - корпорація, як і більшість селян Дніпропетровщини при садибах, прокладають шланги для зрошення отворами догори. Китайці ж одностайно запевнили, що краще укладати їх отворами донизу, ще й присипати землею. Вода при цьому не так сильно випаровується, до того ж менше енергії потрібно для її подачі. Дрібниця? Можливо. Але ж сучасний китайський «прорив», вочевидь, і базується на подібних «дрібницях».
У неділю гості відвідали Ниву Трудову Апостолівського району, де ознайомилися з осучасненим тваринницьким комплексом. Сюди KSG Agro завезла з Данії кілька тисяч високопродуктивних свиноматок. Все побачене за два дні гостям, як видно, сподобалося. І наміри їхні абсолютно серйозні - у Гонконзі створено Асоціацію спеціального фонду для фінансування, в тому числі і проектів в Україні. Уже зараз фонд має шість мільярдів доларів, які використовуватимуться на підписання низки контрактів.
За словами директора китайсько-української Асоціації з міжнародних проектів Льоу Хуанлінь, після робочих візитів на Дніпропетровщину буде укладена угода про майбутню співпрацю. Її підписання заплановане на жовтень-листопад. Китайська сторона забезпечить українські аграрні компанії інвестиціями та технологіями. І саме завдяки цьому очікується суттєве збільшення урожаїв зернових культур. Певна річ, за своєї участі в проектах гості планують здешевити вартість вирощеного зерна. «Не так важливо, які обсяги зернових будуть отримані - ми купимо все», - прозвучала заява. До речі, Китай щороку купує 50-60 мільйонів тонн зернових, переважно в Сполучених Штатів. Тож у разі успішного здійснення наміченого Україна займе частку ринку цієї ще наймогутнішої на сьогодні держави.

ЯКІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ВЛАСНИКІВ ЗЕМЛІ?
Про них у ході візиту не йшлося, перемовини велися винятково з орендарями землі. Сьогодні власники земельних паїв тієї ж Новопокровки й інших сіл Солонянщини отримують від корпорації у вигляді орендної плати шістсот гривень на рік за гектар ріллі. Зараз це, погодьтеся, не така й значна сума. В багатьох господарствах Дніпропетровщини орендодавці мають більше. У разі ж інтенсивнішого використання землі суттєво зростуть врожаї усіх культур. Відповідно і орендна плата має збільшитися, про це варто подумати вже зараз.
До речі, не все так просто і з постійним використанням води - як передбачити ризики через можливе засолення грунтів? Яка це буде вода? Якщо дніпрова, якою зараз зрошує культури KSG Agro - це одна річ. Використовувати ж воду підземних горизонтів для поливу у таких обсягах, вочевидь, абсолютно нераціонально. Саме з огляду на те, що запаси питної води у південних районах Дніпропетровщини невеликі.
Досі не до кінця зрозуміло - хто саме працюватиме на новостворених робочих місцях? Прокладатиме сотні кілометрів шланг для крапельного зрошення, обслуговуватиме роботу систем подачі води, добрив і т. п.? Китай, як відомо, вже працює на землі за межами своєї держави. Лише у Північній Африці він орендує сотні тисяч гектарів. І трудяться там переважно китайські громадяни. Поза сумнівом, подібна перспектива абсолютно неприйнятна для України. Адже у Дніпропетровщині близько двох третин(!) сільського населення не має роботи. А в останні роки проблема безробіття ще більше посилилася. За словами голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода, можливі ризики для потенційних працівників і природи придніпровського краю будуть враховані:
- На Дніпропетровщині є багатий ресурс - земля, який необхідно використовувати за сучасними технологіями. При розгляді пропозицій від партнерів щодо інвестицій у наше сільське господарство є ряд умов, яких необхідно дотримуватися. Співпраця має бути ефективною і вигідною для дніпропетровського краю у всіх сенсах. Це і створення робочих місць, і збереження природного середовища. Китайська сторона вже зробила пропозицію, у якій ці умови виконуватимуться.
До осені залишається не так і багато часу. Матимемо надію, що влада і аграрії Дніпропетровщини використають його максимально ефективно для захисту інтересів жителів краю, власників землі та захисту навколишнього природного середовища при розробці тексту майбутньої українсько-китайської угоди. Адже після її підписання щось змінити буде непросто.

Григорій ДАВИДЕНКО.