Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Того штрафу вистачило б на все життя


23.06.2011

«У нашому старенькому 16-квартирному будинку дуже слабенька електропроводка. Через відсутність гарячої води половина мешканців встановили електронагрівачі. На жаль, італійське диво техніки працювало у нас місяць. У будинку перегоріла проводка. Тепер, щоб її відновити, треба ще й багатосильний кабель замінити. А де на це гроші брати? Переважна більшість мешканців - пенсіонери.
Пилип Крохмаль, Дніпропетровський район.

За роз‘ясненням з цього питання редакція звернулася до начальника Дніпропетровського району електричних мереж Марка Шуляцького (на знімку).
- Дійсно, старі будинки не були розраховані на таке, як нині, енергоспоживання. Але сьогодні, як бачимо, картина інша. У наведеній вами ситуації вирішити проблему мешканців будинку зможе балансоутримувач. Якщо, приміром, цей будинок на балансі сільської ради, то саме вона повинна передбачити у своєму бюджеті кошти на заміну проводки, іншого обладнання та знайти підрядну організацію, яка має на це відповідну ліцензію.
- У свій час говорили, що собівартість електроенергії в Україні невелика. Та останнім часом і на неї ціни підвищуються. З чим, на ваш погляд, це пов‘язано?
- На рівні району обговорювати цінову складову електроенергії складно. Є Кабінет Міністрів, НКРЕ, профільне міністерство, котрі й формують ціни, які для населення і сьогодні дотаційні та компенсуються з держбюджету.
- Марку Львовичу, чимало скарг до редакції надходить з приводу відміни розрахункових книжок. Яка була необхідність впровадження новацій у цій зрозумілій начебто сфері?
- Консерватизм властивий людям, особливо похилого віку. Спосіб, запроваджений зараз, набагато зручніший. Люди вважають, якщо показники лічильника написані власноруч, то це правильно. Траплялися випадки, коли той чи інший абонент не дописав нуля і тоді всі розрахунки порушувались і доводилося псувати нерви і нашим споживачам, і нашим контролерам.
Чому ніхто не протестує проти квитанцій телефонних компаній? Сьогодні показники лічильників по кожному будинку заносяться до електронної бази. Контролери записують показання лічильника. Якщо ж це не вдається зробити (приміром, через відсутність господаря), такі показання формуються прогнозно. І якщо людина заплатила більше, ніж на лічильнику, все це зарахується і наступного місяця РЕМ не відправлятиме цьому абоненту рахунок.
Сьогодні ми практикуємо нові форми роботи з абонентами, коли рахунки і повідомлення відправляємо по факсу, електронній пошті.
- У всі часи були «раціоналізатори» у використанні електроенергії, які не хотіли її оплачувати. Сьогодні це теж притаманно людям?
- Переважна більшість людей – свідомі громадяни. І все ж таки трапляються і сьогодні поодинокі шахраї, які при чималих статках намагаються обдурити державу і не платити за електроенергію. Коли людина платить за використану електроенергію, це не можна порівняти зі штрафами, які становлять десятки тисяч гривень. Цих грошей вистачило б на багато років…
- У селищі Ювілейному вулиці освітлені краще, ніж в обласному центрі. У місті Підгородному такого поняття як освітлення навіть центральних вулиць немає. Вночі, як кажуть, можна ногу зламати…
- У даному випадку, Ювілейна селищна рада передбачила у своєму бюджеті кошти на оплату освітлення. Нами були виконані проекти з освітлення деяких вулиць Підгородного. Але для цього міській раді ще треба передбачити кошти в бюджеті, знайти підрядника, змонтувати прилади обліку і сплачувати за використану електроенергію. У повноваженнях РЕМу – видача техумов. Слід ще врахувати, що з вуличного освітлення застосовується спецтариф. Особливо вигідно користуватись зонним тарифом.
- Ваші найближчі плани?
- В Обленерго є відділ перспективного розвитку. У планах Дніпропетровського РЕМ – модернізація мережі, реконструкція підстанції м. Підгородне.
Ми закликаємо усіх споживачів своєчасно сплачувати за електроенергію. У цьому разі якість електропостачання буде лише поліпшуватись.

Записав Павло ЯКОВЕНКО.