Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Томати Велика слива від Руслана Духова


26.01.2023

Мої улюблені томати уже багато років обходяться без хімії, що і дозволяє отримувати справжні домашні помідори! Адже жоден заїжджий плід не зрівняється за смаком і по красі зі щойно зірваним соковитим помідором.
Щороку моя родина випробовує близько 250 сортів. Вирощуємо чимало сортів із «сімейними» ознаками – їх плекали в окремій сім’ї декілька поколінь, передавали від батька до сина. Тож наша колекція щороку зростає, і з багатьма сортами зовсім не хочеться прощатись.  
Роботи було багато, часом ледь встигали збирати врожай. Більшість сортів перевищили всі очікування. А новинки, яких в цьому році виростили більше 50 сортів, здивували красою, смаком і формою плодів.
 Розпочну з чемпіона за скоростиглістю сорту Зухвала Мері  (Saucy Mary).  Кущ у нього заввишки до півтора метра. Цей сорт розроблений у 2017 році. 
Плоди великі, щільні, красиві, видовжено-сливовидної форми, до 120-180 г. Зелена шкірка вкрита темно-зеленими штрихами. М’якуш томата густий з гарним збалансованим смаком, дуже солодкий,  з невеликою кількістю насіння. Незвичайно смачні у свіжому вигляді і в салатах. 
Серед «смугастих» сортів на ряду із Зухвалою Мері мені сподобалися сорти Вогняний Марцано, Джаз, Сільський, Смугастий студент, Білий тигр та інші. 
До вподоби і новий засолювальний сорт Лимонні дольки. Він середнього строку дозрівання з плодами справжньої королівської краси. Всі, хто бачив цей сорт на нашому городі, не могли приховати захоплення. Немов справжні лимони ростуть на помідорі. Кущі висотою до 1,3 м. Формуємо ми його в два-три стебла. Плоди дозрівають до кінця літа, гронами по 4-8 штук. У цьому році на рослинах в’язалося до 20 грон і більше! Помідори в них – помаранчеві, вагою 120-150 г, лежкі, смачні. Можна сказати, що це один з найбільш красивих сортів. Врожай з куща приголомшує – до 10 кг і більше за сезон. Сорт дуже зручний для осінніх заготовок. Серед помаранчевих сортів хочу також відзначити помідори Ромова бабка, Бананчик, Добре серце, Гейша, Помаранчевий фонтан. 
Рожевий мед – улюбленець нашої сім’ї і росте у нас на городі вже більше 20 років. Це один з перших наших сортів. Його почав вирощувати мій тато Микола і зараз я продовжую його вирощувати, адже він дуже смачний і врожайний. Плоди у нього рожеві, серцеподібної форми, вагою 300-400 г. За своїми смаковими якостями вони не поступаються сучасним сортам – щільні, соковиті, солодкі. Із рожевих сортів подобаються Чіо чіо сан, Малинова імперія, Де барао рожевий, Мазаріні, Серце буйвола, тощо.
  Але одним із найврожайніших минулого літа виявилися помідори Велика слива.  Підв’язані кущі ледве не падали від суцільної «стіни» важких плодів – до 20 кг з куща! Все літо ми милувалися цими томатами – красивими, округлими, щільними та важкими. До середини серпня з нетерпінням чекали, коли ж вони дозріють, адже сорт середньостиглий. І їли ми їх аж до листопада. Бурі та зелені плоди перед заморозками зриваємо з куща й укладаємо в будинку, найкраще під ліжком. Там у теплі й без світла вони можуть лежати дуже довго. Всі плоди на рослині великі,  вагою до  300 г. Смакові й засолювальні якості заслуговують найвищої оцінки. Окрім того, сорт стійкий до фітофторозу й кореневої гнилі. Протягом багатьох років він не підводить, за будь -яких капризів погоди щедро родить. 
Сьогодні, в цей непростий час, чимало людей покладають великі надії на свій город. Знаючи, як нелегко будується бюджет у багатьох сім’ях і як важко зараз дістати якісне насіння, наша родина хоче поділитися з читачами «Сільських новин» сортом Велика слива. У минулому сезоні нам вдалося зібрати багато насіння цього сорту, тому надішлемо їх потроху усім охочим безкоштовно. 
Тільки не забувайте, будь ласка, вкладати конверт зі зворотною адресою.
Пишіть мені:
Руслан ДУХОВ,
вул. Тюркіна, буд. 41,
с. Мишурин Ріг,
Кам’янський район,
Дніпропетровска область.
51610
www.doohoff.com