Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Томатне літо-2015 у Руслана Духова


16.10.2015

Закінчується черговий сезон, і більшість господарів лишилися задоволені отриманим врожаєм. Адже сьогодні не кожна сім’я може дозволити вдосталь купити овочів. Це і змушує замислитись, як правильно використати свою присадибну ділянку. У першу чергу потрібно засадити основними овочами, щоб і влітку було що поїсти і на зиму заготовок наробити. А лишки завжди можна продати.

ВИРОСТИТИ ту чи іншу культуру не так вже й складно. Завдяки сучасним сортам з’являється можливість без особливих витрат і зусиль виростити рекордну кількість смачних плодів.
Отже, цього літа Дніпропетровщина з урожаєм! Регулярні дощі і в міру спекотні дні допомогли нам зібрати непоганий врожай. Справжнє пекло почалася в середини серпня, коли основний врожай вже був сформований. Плодам залишалося тільки насолоджуватися гарячим сонечком.
Згадуємо рекордні врожаї огірків, капусти, перцю, баклажанів і картоплі. Але найбільше здивували нас помідори. Вони перевершили всі культури і щедро обдарували урожаєм і красою плодів. Томатне літо 2015-го запам’яталося найкращим врожаєм за три останні роки.
Але незважаючи на це, погодні умови останніх років переконують, що квапитися з посівом насіння помідора не треба, адже рослини в кінці березня або на початку квітня отримають більше сонячного тепла і зможуть обігнати в рості рано посіяну розсаду.
Головне досягнення - наші помідори не хворіли. Запорука цьому - хороші сорти, перегній під осінню оранку, пасинкування, обривання нижніх листочків, підв’язка кущів до кілочків. Завдяки цим процедурам ми економимо на обробках рослин дорогими препаратами і ось уже четвертий рік обходимося без хімії - не обприскуємо рослини від хвороб навіть для профілактики.
Ми виростити справжні домашні помідори! Описати всі 250 сортів, які у нас росли у цьому році – не під силу. Усі вони гарні та заслуговують на увагу. Сьогодні хочу розповісти читачам про новинки. На мій погляд, це важливо, тому що кількість новинок із року в рік зростає. Щоб хоч якоюсь мірою полегшити городникам цю важку роботу, хочу ознайомити з кращими новими сортами помідора.
Насамперед відзначу дуже врожайний сорт власної селекції Синя груша. Він має декілька досить оригінальних характеристик. Його плоди мають грушоподібну форму фіолетового забарвлення. Сорт вирізняється раннім строком дозрівання і дуже солодкими, смачними плодами масою 150-200 г. М’якоть щільна й у той же час соковита. Думаю, цей сорт стане до вподоби багатьом городникам.
Дуже оригінальним виявився сорт Персик помаранчевий. Це новий середньостиглий томат із Канади. Плоди в нього круглі, вагою до 100 г, незвичайні на дотик. Їхня шкірка нагадує персик, така ж бархатиста. М’якоть у них малонасіннєва і дуже щільна, що забезпечує добру лежкість і високі засолювальні якості. За врожайністю цей сорт по праву можна назвати одним із кращих серед великоплідних томатів.
Одним з перших дозрів новачок томатної грядки – Фіолетовий Веселя (США). Це середньоранній сорт з коричнево-фіолетовими плодами, який підійде для вирощування як у відкритому ґрунті, так і в теплицях. Кущ високорослий, пасинки ростуть паралельно головному стеблу. Вся рослина оперезана перцеподібними кетягами акуратних плодів вагою 200-250 г. Значним плюсом цього сорту є практично стовідсоткова зав’язь плодів у китиці і по ярусах.
Хорошою новинкою виявився ранньостиглий великоплідний сорт Гігантська слива. Кущ заввишки 1,3 метра, плоди гарні, великі (до 400 г), яскраво-червоного кольору, дуже смачні. Сорт вирощую у два стебла, урожай з куща близько 9 кг.
Ще одна новинка – Синьо-зелена зебра – порадувала приємними солодкими плодами. А ще більше здивувало їхнє забарвлення – верхня частина – синя, а нижня – зелена, і обидві розкреслені яскравими жовтими смужками. Автор сорту – Том Вагнер, американський селекціонер, який подарував городникам близько 70 сортів. Урожай Синьо-зеленої зебри вийшов непоганий – більше 7 кг з кожного куща. За термінами дозрівання він належить до середньостиглих. Висота куща 1,5 м. Плоди мають високу транспортабельність і лежкість, характеризуються дієтичними властивостями, вирізняються високими смаковими й товарними якостями. Сорт стійкий до багатьох захворювань.
Найурожайнішим цього літа був сорт Цукровий бізон. Все літо ми милувалися цими томатами – красивими, злегка ребристими, з малою кількістю насіння, щільними та важкими. До середини серпня з нетерпінням чекали, коли ж вони дозріють, адже сорт пізньостиглий і плодоносить до заморозків. Бурі та зелені плоди перед заморозками можна зірвати з куща й укласти в будинку, найкраще під ліжком. Там у теплі й без світла вони можуть лежати дуже довго. Всі плоди на рослині великі, особливо перші – вагою до 1 кг і більше. Смакові й засолювальні якості заслуговують найвищої оцінки. Окрім того, сорт стійкий до фітофторозу й кореневої гнилі.
Ми із великим задоволенням вирощували сорт Цукровий бізон. Наступного року посадимо його ще більше. Ми їли свіжі томати, консервували сік, плодів було так багато, що вдалося зібрати значну кількість насіння. За багаторічною традицією вирішили поділитися ним з читачами «Сільських новин» і безкоштовно надіслати насіння сорту Цукровий бізон тим, хто вкладе у лист конверт зі зворотною адресою.

Руслан Духов, вул.Тюркіна, 41, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл.
51610.