Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Торт з вишнями «Монастирська хата»


16.07.2020

Для тіста: 200 г вершкового масла або маргарину, 200 г сметани,  2,5 склянки борошна (близько 420 г),  ч. ложка соди без верху, ванілін на кінчику ножа.
 Для начинки і крему: 500-600 мл консервованих у власному соку вишень без кісточок або густого вишневого варення без рідини, 1000-900 г магазинної сметани жирності 20-25 %,  150 г цукрової пудри або дрібного цукру, склянка ядер волоських горіхів. 
Сметану змішайте з розтопленим і охолодженим до кімнатної температури маслом або маргарином. Додайте соду, погашену оцтом, і ванілін. Отриману суміш поступово влийте в просіяне борошно, ретельно перемішуючи. Замісіть тісто, загорніть його в кулінарну плівку або помістіть в закриту ємність і поставте на 3 години в холодильник. Охолоджене тісто розділіть на 15 частин, кожну частину розкачайте в тонкий (не товще 2-2,5 мм) пласт. Щоб торт вийшов красивим і смачним, «колоди» повинні бути однаковими по товщині і довжині. Для того, щоб «колоди» були однакової товщини по всій довжині, краще нарізати з довгих смужок тіста прямокутники – 15 штук. Для цього можна зробити паперовий шаблон бажаної довжини і шириною 8-9 см. На смужку тіста викладіть ряд  відціджених вишень, скрутіть акуратний рулетик.  Щільно обгорніть вишні тістом, щоб не було з порожнеч всередині. Кінці трубочок защіпайте, щоб вишні не вивалювалися. Максимально рівно викладіть трубочки на деко швом вниз, підрівняйте по довжині і випікайте до рум’яного кольору приблизно 10 хв. при температурі 180°С. Бажано перевернути трубочки, коли низ підрум’яниться, щоб підрум’янити верх.
Для приготування крему сметану відкиньте на білу бавовняну серветку і підвісьте відціджуватися мінімум на 6 годин, а краще на ніч.
 Відціджену сметану збийте з цукром або цукровою пудрою, додайте половину подрібнених горіхів.  Охолоджені «колоди» викладайте на блюдо в наступному порядку: 5, 4, 3, 2, 1. Кожен шар перемазуйте кремом. Залишайте невеликі проміжки між «колодами» в кожному ряду, щоб крем проник в зазори і торт краще просочився.
 Готову «хату» посипте горіхами, що залишилися, і поставте на холод на 24 години. За менший час торт не просочиться.