Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Травень


04.05.2012

Травень – це вже справжня весна і в той же час передліття. Він буває як теплим, так і холодним, іноді навіть зі снігом. Найчастіше спека спостерігається на початку місяця, а потім приходить похолодання. Зазвичай зниження температури припадає на час цвітіння черемхи, а ще трапляється тоді, коли розгортаються листя дуба.

ДОЩОВИЙ холодний травень не дуже хороший для садівників, він може завдати шкоди плодовим деревам. Полям же і городам холодний дощ особливо не зашкодить. 
В останній місяць весни садівники закінчують усі роботи, не виконані з якихось причин у квітні. На часі посадки, пересадки, щеплення і перещеплення дерев, обробіток грунту в пристовбурних колах, міжряддях, мульчування.
Розпочинаються і регулярні огляди саду на наявність шкідників та хвороб. Для захисту плодових дерев краще використовувати старі дідівські способи - ручне збирання шкідників, обприскування різноманітними відварами і настоями рослин.
У травні, на превеликий жаль, нерідко ще бувають заморозки. Тому дбайливі господарі завжди мають напоготові димові купи, аби в разі потреби захистити від мінусових температур цвіт і зав’язь плодових дерев. Димова завіса зберігає тепло, яке грунт віддає вночі. Найбільш ефективне димлення у другій половині ночі та годину-дві після сходу сонця. А суничні грядки у випадку приморозків можна накрити рядами газет або мішковиною. Зніміть їх після 9-ої години ранку.
Для боротьби із заморозками в саду можна використати також дощування і полив рослин. Обприскування продовжують, поки температура повітря не підвищиться до +3-4оС.
У третій декаді травня, коли утворюється зав’язь і починається активний ріст рослин, важливо підживити їх азотом, фосфором і калієм із розрахунку 10-15 г сечовини, 20-30 г суперфосфату і 15-20 г калійної солі на 1 кв.м площі. За відсутності дощів дерева й кущі потребують поливу.
Огляньте молоді пагони малини. Уражені личинками малинної мухи виріжте і спаліть. Ознакою ураження цим шкідником є в‘янення, а потім почорніння і засихання верхівок пагонів. Щоб влітку під вагою стиглих ягід пагони малини не полягли й не зламались, їх ще до цвітіння не забудьте підвязати.
Травень - найкращий час для закладання суничної грядки. Посаджені у цю весняну пору рослини вже наступного року сформують нормальний урожай ягід. Якщо рослини розвиваються слабо, колір листя блідий, підживіть їх аміачною селітрою з розрахунку 10-15 г на кв.м. У боротьбі з суничним кліщем допоможе настій насіння нагідок: 200 г насіння настояти в 10 л води і обприскати насадження. З цією метою можна використовувати і настій хрону: 0,5 кг натертого коріння хрону залити 3 л води і настояти протягом 5 діб у темному місці. Витрата - 60 г настою на 10 л води.
Проти американської борошнистої роси на агрусі та смородині у цей період можна застосовувати настій осоту польового (жовтого): 1 кг подрібнених стебел і листя залити 3 л води, настояти 7-8 годин, процідити, додати 15 г рідкого мила. Обприскати три рази – через 4-5 днів.
На городніх грядках у травневі дні також гаряча пора. На початку місяця ще сіють моркву, редиску, щавель, кріп, петрушку, горох, середньостиглі сорти капусти.
Картоплю можна садити до 10 травня. У кожну лунку бажано внести суперфосфат і калійні добрива. А ще рекомендують одночасно у ці ж лунки посіяти пророщені боби. Коли сходи картоплі досягнуть 15 см, кущі потрібно підгорнути.
Наприкінці травня сіють квасолю. Коли грунт добре прогріється і мине загроза пізньовесняних заморозків, у відкритий грунт висаджують розсаду капусти, помідорів, перцю, огірків, баклажанів, попередньо внісши на ділянку перегній або компост. Цукіні і патисони сіють у лунки, також заправлені перегноєм і попелом.
Сходи овочевих потрібно вчасно прорідити, а також регулярно розпушувати міжряддя, видаляти буряни, здійснювати заходи боротьби зі шкідниками і хворобами рослин.
Поливати слід ввечері відстояною теплою водою. Періодичність поливу: цибулі і огірків - 3-5 днів, капусти - 5-7 днів, решти культур - 7-12 днів.
У травні чимало клопотів і у квітнику. У відкритий грунт сіють насіння настурції, декоративної квасолі, сальвії, чорнобривців та інших літніх квітів, висаджують розсаду однорічників і багаторічників, жоржини і гладіолуси.