Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тригонела - трава для грибників


01.12.2011

ДЛЯ ТИХ, хто полюбляє гриби, але не бажає стати жертвою «тихого полювання», природа пропонує рослини, здатні вгамувати грибну жагу без ризику для здоров’я і навіть життя. До таких належить і тригонела, яку ще називають гуньбою голубою, пажитником голубим або грибною травою, оскільки вона має своєрідний аромат, що нагадує запах сушених грибів. На Кавказі її широко використовують як пряність, яка надає стравам неповторного смаку та грибного аромату. Знаменита приправа хмелі-сунелі також має у своєму складі тригонелу. Її використовують і у харчовій промисловості – порошок з насіння додається при виготовленні сирів та приправ.

МАЄ тригонела і лікувальні властивості, оскільки до її складу входить багато вітамінів та інших біологічно активних речовин, необхідних для людського організму.
Стебла рослини охоче поїдають домашні тварини. Якщо до раціону дійних корів додавати тригонелу, жирність молока збільшується. А ще це чудовий медонос. У пору цвітіння для бджіл це предмет особливого задоволення і джерело вагомих взяток.
Тригонела – однорічна трав’яниста рослина роду бобових. Зовні нагадує люцерну, з прямим гіллястим стеблом висотою 40-60 см. Листя овально-видовжене, по краях гострозубчасте. Суцвіття густе, кулясте, світло-блакитного кольору, плід - біб ромбоподібної форми довжиною до 2 см, в якому міститься до 4-х насінин, які і мають найбільшу господарську цінність. До грунтів рослина невибаглива, але краще росте на удобрених, добре освітлених ділянках.
Насіння висівають у другій половині квітня на глибину 1,5-2 см на відстані 8-10 см з міжряддями до 30 см. Сходи з’являються на 8-10-ий день. Особливого догляду рослини не потребують. За вегетаційний період бажано провести одне-два розпушування грунту з одночасним видаленням бур’янів.
Насіння дозріває у серпні. Зібрані у своєрідні шишки боби стають жовтими, а насіння у них – світло-коричневим. Якщо хочете мати насіння для посіву в наступному році, зріжте квітконоси із бобами, коли вони побуріють. Досушіть, обмолотіть, очистіть від домішок і зберігайте у паперових пакетах при кімнатній температурі. Насіння зберігає схожість 4-5 років.
Для отримання пряної грибної приправи верхівки рослини зрізують на стадії молочно-воскової стиглості бобів (саме у цей час вони мають максимальний аромат). Зрізані квітконоси потрібно досушити в тіні, обмолотити, очистити насіння, ще раз добре просушити, перемолоти у кавомолці і зберігати в щільно закритому скляному посуді. При потребі – відкрийте, візьміть дрібку порошку і додавайте до страви. Смак і аромат чарівні і, головне, безпечні для здоров’я.
А ще тригонела, як і інші бобові рослини, збагачує землю азотом і є добрим попередником для інших рослин.