Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Трудові будні приміського Дніпропетровського району


25.04.2013

Високий рейтинг зобов’язує

Цими днями виповнюється три роки з часу призначення головою районної державної адміністрації Дніпропетровського району Вадима Кобиляцького.
Вадим Якович на прохання газети поділився своїми роздумами з приводу зробленого і перспективних планів.

НЕ СЕКРЕТ, що успіх любої справи залежить від самовіддачі того, хто обіймає ту чи іншу посаду. Тож коли приступив до виконання своїх обов’язків, зажадав від керівників усіх ланок відповідально ставитись до своєї справи. На першому плані було поліпшення економічних показників як в аграрному секторі, так і в промисловому виробництві, сфері обслуговування, освіті, медицині. В переважній більшості люди відгукнулися на заклик, що в кінцевому результаті позначилося і на результатах. Не секрет, що в минулому район був флагманом по виробництву молока, м’яса, яєць, овочів. Однак в силу обставин і прорахунків в реформуванні аграрного сектора на початку 90-х років було зроблено кілька кроків назад, а не вперед. Тепер нам доводиться виправляти допущені помилки. І прогрес очевидний. Поступово і впевнено відроджується тваринництво. За минулий рік було збільшено виробництво і продаж молока, м’яса, яєць. Лідерами серед виробників молока стали підприємства «Катеринославське», «Чумаки», «Приват-агро-2». Якщо в 2011 році було 6297 голів великої рогатої худоби (корів 2723), то вже торік відповідно 7997 і 3660. За рік було продано понад сімнадцять тисяч тонн високоякісного молока. До речі, зараз щодня виробляємо його до 50 тонн, і воно переважно йде на виробництво продуктів дитячого харчування. Але названі господарства і їх керівники продовжують нарощувати потужності, використовуючи при тому найсучасніші прогресивні технології.
Такий же аграрний прорив зроблено і в свинарстві. За шість останніх років втричі збільшили поголів’я і виробництво м’яса. Це зокрема в ТОВ «Деміс-агро», СПП «Сігма» та ТОВ «Дзержинець». Сумарно вони доглядають понад 55 тисяч голів свиней. І якщо кілька років тому ця галузь вважалася низькорентабельною, то на сьогодні завдяки впровадженню нових технологій і автоматизації виробництва всі господарства стали самодостатніми в економічному плані. Торік було вироблено 8792 тонни м’яса.
Схожа ситуація і по виробництву яєць на Дніпропетровській і Кіровській птахофабриках – ними було вироблено 224,7 мільйона штук яєць. Цієї продукції цілком достатньо для забезпечення потреб наших споживачів. Характерно, що на вищеназваних підприємствах зростає заробітна плата і цього року сягне тритисячного рівня. Паралельно тут вирішуються і соціальні питання.
Що ж до рослинницької галузі, то минулого сільськогосподарського року трапився значний недорід урожайності зернових і технічних культур. Якщо позаторік було зібрано майже 150 тисяч тонн зернових, то минулого року майже втричі менше. Однак це не вибило аграріїв з трудового ритму. На нинішній рік посіяно вдосталь озимини, яка перебуває в хорошому стані, і ми сподіваємося на гарний урожай. Фактично завершено сівбу ранніх зернових культур. Сіємо соняшник, кукурудзу, городину. Щоб мати кінцевий результат, внесли достатню кількість добрив. Щодо техніки, то практично в усіх господарствах різних форм власності в наявності сучасна високопродуктивна техніка, яка здатна забезпечити на високому рівні обробіток землі.
Окремо хочу сказати про відродження в районі овочівництва, яке, на жаль, занепало. Однак не перевелися підприємливі ентузіасти, які всерйоз займаються вирощуванням вітамінної продукції. Насамперед це господарство «Вперед-агро» Анатолія Реки і сімейний підряд Каміля Мірзаханова з Підгородного. Вони працюють в тісному контакті із супермаркетами Дніпропетровська. Окрім того, в приватному секторі багато селян вирощують найрізноманітнішу городину. Приклад тому - приватне овочівництво на пайових ділянках угідь Степнянської сільської ради. В результаті сьогодні і в магазинах, і на ринках стали помірними ціни на овочеву продукцію. А в перспективі ми й надалі будемо підтримувати тих, хто хоче займатися вирощуванням овочів. Вже з нинішнього року для такого господарства відведено сто гектарів земель.
Дніпропетровський район унікальний тим, що на його території найбільше в області зареєстровано приватних підприємств найрізноманітніших профілів діяльності, включаючи переробку сільгосппродукції, виробництво промислових товарів, і навіть машинобудування. Звідси вагоме наповнення й місцевого бюджету. А це, безперечно, створює умови для підвищення рівня соціальних стандартів. Зміцнюється матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я і поліпшується медичне обслуговування населення. Більше коштів вкладається в освіту, культуру, спорт. Чимало фінансів виділяється для підтримки пільгових категорій населення. За цими короткими загальними фразами копітка робота багатьох колективів. Зокрема, практично всі заклади охорони здоров’я (лікарні, амбулаторії, ФАПи) старанно відремонтовані і обладнані відповідною апаратурою. Успішно виконується програма будівництва навчально-виховних комплексів та ремонту дитячих садків. На сьогодні в районі діє 18 дошкільних навчальних закладів, де виховується 1600 дітей. Однак проблема дошкільного виховання повністю ще не вирішена. Особливо це стосується міста Підгородного. На базі однієї зі старих будівель школи № 1 тут створено новий дитсадок на 50 місць. В перспективі (вже ведуться проектні роботи) буде завершено будівництво ще одного закладу на чотири дошкільні групи.
Скажу без перебільшення, що в районі відкриваються нові можливості для вирішення багатьох соціальних проблем завдяки саме нарощуванню завершального продукту виробництва в різних сферах діяльності. Приємно також зізнатися, що за комплексом основних показників, незважаючи на посушливий минулий сезон, ми посіли в області перше місце серед суміжних районів.
Від редакції: Такого високого рейтингу Дніпропетровський район досяг вже вдруге поспіль, з чим ми щиро вітаємо всіх мешканців і зичимо подальшого підвищення благополуччя кожної родини. А ще пропонуємо кілька розповідей з життя трудових колективів.

Олександр СВЯТИНА.