Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Царина поетичного різнотрав’я


12.03.2012

Ім’я Костянтина Дуба добре відоме на Дніпропетровщині. Його поважають колишні студенти ДНУ. ім. О.Гончара, де він понад 30 років викладав українську літературу. Чекають зустрічей зі своїм наставником вихованці районного будинку дитячої творчості, де він нині працює на посаді методиста. На нього з нетерпінням чекають у районній дитячій бібліотеці, адже рідко масовий захід проходить без поета, автора кількох книг. Недарма ім’я цієї людини ввійшло у перший випуск біографічно-бібліографічного довідника «Відомі люди Підгородного», укладеного працівниками районної дитячої бібліотеки.

ЦЬОГОРІЧ Костянтинові Семеновичу виповнилося 75. Вдячні підгородняни, разом з бібліотечними працівниками та міською владою, зібралися у затишній актовій залі міськради, щоб привітати ювіляра. Приємно, що були присутні й учні ЗОСШ № 1, разом з педагогами В.Векленко та Н.Бойчук, і члени родини Костянтина Семеновича. Присутні познайомилися з новою книгою-самвидавом, яку впорядкувала і видрукувала бібліотекар Лариса Омельченко, а дизайн книги придумали і створили бібліотекарі Людмила Вороненко і Тетяна Сотула. Вони мають надію, що поетична збірка добре прислужиться любителям Слова. Звичайно, дуже хотілося б побачити цю книгу – справжньою, з хорошим тиражем, надрукованою у справжньому видавництві. Але на це необхідні кошти, а отже, й меценати, люди, яким не байдужа українська культура, література з місцевим колоритом… То ж поки що книга про К. Дуба «Царина його різнотрав’я» є лише в фонді дитячої бібліотеки, а також подарована ювілярові. До неї ввійшли вірші, написані автором за останні 6 років – відтоді, як була видана збірка «Розкрилена бентежність» (2006).
Творчу зустріч з поетом проілюструвала заступник директора центральної районної бібліотеки Тетяна Рухлінська. Вона представила публіці своє дітище – краєзнавчі буклети «Історія Підгородного у назвах вулиць», до яких доклала своїх рук і творчих зусиль. Цьому краєзнавчому проекту прислужилися поетичні збірки К. Дуба: «Передгроззя ніжності» і «Розкрилена бентежність». Саме з них упорядник черпала поетичний матеріал для епіграфів, необхідних у випуску краєзнавчих буклетів.
Присутні, затамувавши подих, слухали поезії Костянтина Семеновича, а ще почули авторську пісню у його виконанні. Цікаво було дізнатися, що вона перекладена на китайську та німецьку мови, а зробили цю роботу колишні іноземні студенти викладача Дуба.
Велика подяка гурту «Криниця», який так гармонійно оздобив свято виконанням пісень, зокрема, піснею на слова ювіляра - «Ой, піду я на плашори…».
…А наступного дня на бібліотекарів знову чекала приємна робота: до їхнього закладу завітали дев‘ятикласники ЗОСШ № 2 разом з класним керівником Л. Дебельорговою. Зустріч була погоджена раніше, то ж на них уже чекав поет Костянтин Дуб. І полилася музика поезії, благословляючи старі бібліотечні стіни…
Дякуємо Вам, Поете, і зичимо доброго здоров’я, довгих років життя і нових поезій, а отже, і нових книг!

Лариса ОМЕЛЬЧЕНКО, бібліотекар районної дитячої бібліотеки.
м. Підгородне, Дніпропетровська область.