Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цілющі пелюстки чайної троянди


26.06.2015

Чайну троянду в народі споконвіку шанували не тільки як декоративний кущ з ніжними ароматними квітами, а перш за все як цілющу рослину.

Коли у малюка, не дай Бог, трапляється стоматит, або, як в народі кажуть, - молочниця - білий наліт на язичку - ось сироп із варення троянди – найперша поміч. Вмочити в нього пустушку або просто змащувати уражені ділянки. І смачно, і лікує.
Варення з пелюсток троянди у народній медицині застосовується при лікуванні багатьох недуг - від хвороб вуха, горла, ясен до розладу травлення, для зміцнення імунітету і при захворюваннях нервової системи. Відомо, що аромат троянди заспокоює нерви і сприяє розслабленню. Пелюстки троянди додаються також в чай для аромату і як загальнозміцнюючий засіб. Чай з троянди покращує сон, стан шкіри, дуже корисний при шлунково-кишкових захворюваннях. А ще з пелюсток троянд готують чудове і ароматне варення, цілющі властивості якого відомі з давніх часів. Варення з троянди лікує ангіну, корисне при гастритах, виразці шлунка, бронхітах, до того ж покращує сон. Більш того, пелюстки троянди додають в мед і вино. Наразі мед з троянд високо цінується, адже має він воістину чарівну цілющу силу. Мед застосовується і як загальнозміцнюючий, тонізуючий і протизапальний засіб при тривалих хронічних запальних захворюваннях легенів (хронічна пневмонія, туберкульоз легенів та ін.).
Ще одна чудова властивість троянди - використання в косметичній медицині для розгладження зморшок. Для цієї мети застосовують охолоджену рожеву воду. Для отримання ароматної і поживної маски для сухої шкіри готують суміш із висушених троянд, ромашки, м’яти, олії. Засушені рожеві пелюстки можна використовувати, додаючи їх в косметичну ванну. Після прийняття такої ванни стан шкіри помітно поліпшується, а запалення проходять.
Варення з пелюсток чайної троянди №1
Пелюстки в емальованій посудині пересипають цукром (500 г цукру на 400 г пелюсток), додають чайну ложку лимонної кислоти, розведеної в 1/4 склянці води, добре перемішують і витримують від 6 годин до 2 діб, потім заливають цукровим сиропом (склянка води на 500 г цукру) і варять на слабкому вогні до готовності близько 15 хвилин. Гарячим розливають по стерилізованих банках і закатують кришками.
Варення з пелюсток чайної троянди №2
Збирають пелюстки, потім миють, дають стекти воді, кладуть в емальований посуд, всипають туди цукор (на склянку щільно складених пелюсток - дві склянки цукру) і добре розтирають дерев’яною ложкою до однорідної кашки, додавши сік 0,5 лимона або розчин лимонної кислоти (лимонна кислота на кінчику ножа на чайну ложку води). Перекладають в банку і зберігають в холодильнику як сире варення. Готують також сироп з 2 склянок цукру і склянки води, варять 5-7 хвилин, додають в нього трояндову кашку і варять ще 10-12 хвилин.