Поточний № 4 (1431)

03.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цирк на колючому дроті: про псевдовибори та паспортизацію на тимчасово окупованих територіях


09.09.2023

Окупанти на ТОТ (тимчасово окупованих територіях) обмежують громадян без російських паспортів у їхніх правах. Примусова паспортизація, окрім іншого, стала одним з інстурментів для процесу проведення так званих виборів на ТОТ. Так, фіксуються приклади, коли громадянам примусово видавали паспорти і тут же змушували голосувати за вказаних так званих кандидатів.
«Я особисто, по виборах, називаю цей процес як цирк на колючому дроті. Бо це просто якась картинка задля партнерів, щоб нібито створювалися умови щодо продовження так званих мирних ініціатив».
На цьому наголосив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець у ході ситуативного пресцентру для висвітлення поточної ситуації на тимчасово окупованих територіях Сходу та Півдня України в контексті проведення окупантами псевдовиборів, який проходив в рамках головної дискусійної платформи країни BrainHub в Медіацентрі Україна – Укрінформ. Організатори заходу – Медіацентр Україна – Укрінформ і Центр національного спротиву ССО. 
Дмитро Лубінець також звернув увагу на процес проведення так званих виборів на ТОТ.  Він, зокрема навів приклад людей, які стали об’єктом впливу російських військових. Це, за словами омбудсмена, подружжя літніх людей, які ніколи не зверталися до жодного російського органу. 
«До них додому приїхали російські військові, поруч стояли представники так званої виборчої комісії. Коли вони вийшли, їм дістали та видали два російські паспорти, вже з вклеєними фотографіями. Ще раз звертаю увагу – вони ніколи не зверталися за отриманням російського паспорта.  Після цього, одразу підійшли і сказали одразу голосувати. При чому, один з російських військових одразу сказав «ви ж розумієте, за кого ви будете голосувати», показав пальцем – це була «єдина росія». Обійшов навіть за спиною та подивився, чи «правильно» проголосувало це подружжя. Забрали ці так звані бюлетені та поїхали далі», – розповів Дмитро Лубінець.
На думку Дмитра Лубінця, ця ситуація, є яскравим прикладом, який показує всю процедуру і отримання паспортів на тимчасово окупованих територіях, і процес проведення так званих виборів.
Крім того, коментуючи примусову паспортизацію на ТОТ, омбудсмен зазначив, яким чином окупанти обмежують права громадян.
«Ти нічого не отримуєш, ти не можеш бути працевлаштований, ти не можеш виїхати, в тебе можуть забрати й забирають майно, забирають бізнес. Або ти виїжджаєш, виїжджаєш винятково на територію російської федерації – або ти отримуєш паспорт. І останній етап – це мобілізація. Всіх чоловіків одразу ставлять на військовий облік, в тому числі й жінок, які підпадають під визначення так званих військових професій, – це лікарі, в першу чергу їх цікавлять лікарі», – зазначив Дмитро Лубінець.
BrainHub – це головна дискусійна платформа країни, створена Media Center Ukraine – Ukrinform. 
Вона об’єднує експертів державного і громадського сектору. 
У рамках BrainHub точаться інтелектуальні дискусії навколо питань 
післявоєнного відновлення України. Тут народжуються кращі ідеї, 
які лягатимуть в основу дорожньої карти відбудови України у всіх секторах: 
економічному, інфраструктурному, освітньому, аграрному, безпековому, цифровому тощо.