Поточний № 4 (1431)

03.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цікаві факти про Сінгапур


12.06.2023

1. Республіка Сінгапур — місто-держава, розташована на островах у Південно-Східній Азії, відокремлених від південного краю Малаккської півострова вузьким Джохорською протокою.
2. Сінгапур межує з султанатом Джохор, що входять до складу Малайзії, і острови Ріау у складі Індонезії.
3. Держава Сінгапур складається з 63 островів. Найбільші з них — Сінгапур (головний острів), Убін, Теконг-Бесар, Лайки, Сентоса, Семакау і Судонг. Найвища точка — пагорб Букіт-Тімах (163,3 метра). Більшість дрібних островів нежилі.
4. Назва Сінгапур походить від малайського сінга (лев), запозиченого від санскритського лева і санскритського pura (місто).
5. Перші згадки про Сінгапурі є в китайських хроніках III століття. Острів був оплотом імперії Шривиджая, з центром на Суматрі і носив яванське ім’я Тумасик. Тумасик якийсь час був важливим торговим центром, але потім прийшов в занепад. Про нього збереглося дуже мало свідчень, крім окремих археологічних знахідок.
6. У XV-XVI століттях Сінгапур входив до складу султанату Джохор. Під час Голландсько-португальської війни 1617 року Сінгапур був атакований португальськими військами.
7. Сінгапур входить в число двадцяти найменших країн у світі – його площа 715 км (для прикладу площа Києва – близько 840 кв. км). Площа Сінгапуру поступово збільшується завдяки програмі намиву території, що діє з 1960-х років.
8. Сінгапур є і містом та столицею і державою одночасно. Стверджується, що Сінгапур побудований за всіма канонами Фен-Шуй – його ландшафт і архітектура узгоджені з цим вченням про вплив потоків енергії на людину.
9. Сінгапур входить в групу «Азійських тигрів», разом з Південною Кореєю, Тайванем і Гонконгом – це країни, що зробили гігантський економічний прорив, буквально за 30 років перетворившись із держав третього світу в передові країни.
10. Сінгапур займає друге місце в світі по щільності населення, розташувавшись в рейтингу між двома карликовими державами – Монако і Ватиканом.
11. Міжнародний аеропорт «Чангі»  в Сінгапурі є найбільшим авіаційним хабом у всій Південно-Східній Азії, його пасажиропотік становить більше 36 мільйонів чоловік в рік.
12. В аеропорту є кілька садів з орхідеями і ставками, в яких плавають золоті рибки, а в одному з терміналів є навіть плавальний басейн. В зоні вильоту є комп’ютери з безкоштовним доступом в інтернет і спеціальні ігрові кімнати для дітей.
13. У 2012 році аеропорт Чангі зайняв друге місце в списку кращих кращих аеропортів світу за версією Міжнародної ради аеропортів (Airports Council International – ACI).
14. Сінгапур підтримує дипломатичні відносини з 186 країн світу, хоча у багатьох з них немає його посольств. Є членом ООН, Британської Співдружності, АСЕАН та Руху неприєднання.
15. Сінгапур має дипломатичні відносини з Бельгією, Данією, Францією, Німеччиною, Грецією, Італією, Румунією, Україною, Великобританією та іншими.
16. У 2003 році в Сінгапурі був побудований і відкритий новий театр «Еспланада» за формою нагадує місцевий фрукт дуріан на велику кількість місць, в якому проводяться вистави та вистави. Місто прикрашають численні скульптури, в тому числі «Ньютон» Сальвадора Далі.
17. Символом міста є риба з головою лева – Мерліон, а кожен вересень проводиться свято, присвячений цій міфічній тварині.
18. Корінне малайське населення Сінгапуру складає лише невеликий процент, а більшість — китайські, індійські або арабські іммігранти. В якості носіїв оригінальної культури іноді виділяють євразійських сінгапурців та перанаканів (нащадків китайських іммігрантів та їх малайських дружин).
19. Сприятлива національна ситуація привела до дифузії різних культур і за короткий термін виникла притаманна лише Сінгапуру самобутність.
20. Космополітична спрямованість сінгапурської культури призвела до різноманітності літератури, видів мистецтва, музики і театру.
21. Найвище в світі колесо огляду розташоване в Сінгапурі, його висота становить 165 метрів. У гарну погоду з самого верху відкривається приголомшливий вид на місто і видно навіть деякі острови Індонезії та Малайзії.
22. Національною квіткою Сінгапуру є orchid Vanda Miss Joaquim, яка із-за своєї життєздатності і завдяки цілорічному цвітінню, стала символом країни, як знак прагнення сінгапурців до прогресу.
23. Уряд стежить за додержанням принципу толерантності, в тому числі за свободою віросповідання. У Сінгапурі є кілька індуїстських, буддійських і даоських храмів, а також мечетей і християнських церков. Присутні і неортодоксальні релігійні групи.
24. У Сінгапурі проживає близько 5,5 мільйона чоловік. Основне населення – китайці (78%), малайці (14%), індійці (7%) і європейці, навіть відомо, що також офіційно проживає близько 500 українців.
25. Громадянам Україниможна перебувати в Сінгапурі транзитом до 96 годин. Незважаючи на те, що до Малайзії можна доїхати за 10 хвилин на громадському автобусі, а до Індонезії дістатися на швидкохідних поромах, безвізовий режим діє тільки за наявності авіаквитка, що підтверджує, що ви збираєтеся покинути країну на літаку.
26. Майже половина території Сінгапуру вкрита зеленими насадженнями – садами і національними парками. Тут розташований заповідник «Букіт Тіма» – 70 гектарів незайманого тропічного лісу, Джуронг парк птахів, площею 20 гектарів, де мешкає безліч тропічних птахів та інші.
27. Тут чотири офіційних мови – англійська, китайська, тамільська, малайська. Крім того існують мовні суміші – «синглиш» і «манглиш».
28. Сінгапур – одна з 9 країн світу, з яких починаються продажі нової техніки Apple. Тут, також як і в США, поширена система, за якої Айфони продаються відносно недорого при оформленні контракту з стільниковим оператором на кілька років.
29. Морський порт Сінгапуру також належить до числа найбільших в світі (одночасно в порту може перебувати 1000 кораблів), крім того він неодноразово визнаний кращим і найбільш екологічним в Азії.
30. З 2008 року в Сінгапурі проводиться нічний етап Формули-1. Гран-прі Сінгапуру 2008 року став першим в історії Формули-1 нічним етапом.
31. У Сінгапурі є фонтан багатства – найбільший у світі фонтан (28 метрів), який навіть занесений в Книгу рекордів Гіннеса. Особливо красивий він в вечірній час, з різнокольоровою підсвіткою.
32. Сінгапур має державну систему освіти, одну з найкращих у світі. Головною мовою навчання прийнятий англійську, з метою скріпити багатонаціональна держава і швидше увійти у глобальний світ. У країні діють 6 місцевих вузів, у тому числі державний Національний університет Сінгапуру.
33. Середня тривалість життя жителів Сінгапуру 80 років – це на 9 років довше аналогічного показника в Україні.
34. У економіки Сінгапур також попереду, він є 4-м провідним фінансовим центром світу після Лондона, Нью-Йорка і Гонконгу. Тут зосереджено понад 130 світових банків.
35. Середній дохід сінгапурця – $34 тис. в рік. У країні проживає близько 100 тис. доларових мільйонерів (майже 3% від населення країни). У місті навіть є окремий «квартал мільйонерів» – Keppel Bay.
36. Набережна Клар-Ки отримала назву на честь сера Ендрю Кларка, другого губернатора Сінгапуру. Уздовж причалу тяглися пакгаузи XIX століття, належали в основному китайцям. На початку 1990-х років ця зона привернула увагу містобудівників і була перетворена в компактний комплекс магазинів, пабів, плавучих ресторанів і ремісничих крамниць. З цієї набережній організовуються екскурсії по річці на прогулянкових катерах.
37. Такого популярного в Азії явища, як нетрі, немає в Сінгапурі. В будь-якій частині міста відносна чистота і порядок. По всьому місту досить багато безкоштовних громадських туалетів – вони досить чисті і у них навіть є туалетний папір (що дуже нетипово для Азії).
38. У країні розвинені виробництва електроніки, суднобудування, сектор фінансових послуг. Один з найбільших виробників CD-приводів. Ведуться масштабні дослідження в галузі біотехнологій.
39. Економіка Сінгапуру сильно залежить від експорту, особливо в області побутової електроніки, інформаційних технологій, фармацевтики.
40. Сінгапур не має природних ресурсів та імпортує не тільки пісок, але навіть прісну воду з Малайзії.
41. Сінгапурський зоопарк вважається одним з найкращих зоопарків світу, в якому тварини знаходяться не в клітках, а вільно розгулюють по території.
42. Сінгапур знаходиться майже на екваторі, тому температурні коливання клімату мінімальні. Середня температура січня на 2°C нижче середньої температури червня (відповідно самого холодного і самого жаркого місяців). Клімат екваторіальний.
43. Так як Сінгапур розташований практично на екваторі, то сонце тут дуже підступне – сонячні опіки можна отримати навіть тоді, коли небо затягнуте хмарами.
44. Сильні тропічні дощі можливі протягом усього року, тому місцеві жителі часто носять з собою парасольки, які також використовують в якості захисту від сонця.
45. З 1948 року Сінгапур бере участь в літніх Олімпійських іграх. У 2010 році в Сінгапурі пройшли перші юнацькі Олімпійські ігри. У 2014 році в Сінгапурі відкрито найбільший в регіоні «Національний стадіон», місткістю 55 тисяч осіб.
46. Одна з візитівок Сінгапуру – це унікальний п’ятизірковий готельний комплекс Марина Бей Сендс (Marina Bay Sands), що складається з трьох двохсот-метрових 55-поверхових веж. На дахах веж розташований майданчик SkyPark у вигляді корабля, на якому, зокрема, є 150-метровий басейн.
47. Сінгапур – один з найбільших міжнародних центрів розведення декоративних риб на експорт.
48. Поліцейських тут на вулицях майже немає, але зате всюди висять камери, як явні, так і приховані – з їх допомогою здійснюється контроль за порядком.
49. Завдяки своїй судовій системі і законодавства, Сінгапур вважається однією з найбезпечніших і законослухняних країн, а рівень злочинності тут один з найнижчих у світі – з будь-яких кварталах міста можна спокійно гуляти як вдень, так і вночі.
50. У серпні 2005 року Малайзія, Індонезія та Сінгапур досягли угоди проводити спільні антипіратські патрулі в протоці Малакка для кращого забезпечення безпеки на одному з головних морських шляхів. Пізніше до них приєднався Таїланд.
ДЖЕРЕЛО: tsikavi-fakty.com.ua