Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На фестивалі свинини скасували конкурс різальників


13.10.2011

Конкурс різальників Миргородського району, що планувався у рамках першого українського фестивалю свинини «Свято Миргородської свині-2011», скасували через протести дніпропетровських вегетаріанців, які обіцяють приїхати для проведення акцій протесту до Миргорода.

ПРЕДСТАВНИК оргкомітету фестивалю Євгенія Гула заявила, що з подачі «дніпропетровських вегетаріанців» деякі ЗМІ поширили інформацію, що не відповідає дійсності: «На фестивалі не буде «свинячої кориди», про що з посиланням на дніпропетровських радикальних вегетаріанців повідомили деякі ЗМІ, – все це надумане тими, хто, виходячи зі своїх інтересів, намагається дискредитувати традиційне споживання українцями свинини і фестиваль свинини зокрема».
«Планувалося, що вранці у перший день фестивалю миргородські різальники продемонструють техніку обробки свинячої напівтуші. Відбуватися це мало у спеціально обладнаному приміщенні на території Миргородського ринку. Ті, хто цікавиться народними ремеслами, змогли б подивитися на традиційну техніку обробки туші – про загрозу психічному здоров'ю не могло бути й мови. Враховуючи, що в суботу на миргородському ринку аншлаг - жителі мегаполісів приїжджають купити миргородського сала і м'яса, мітинг вегетаріанців може зірвати роботу ринку. Постраждають миргородські селяни, які реалізують свою продукцію. Вегетаріанці можуть завдати удару по економіці Миргородщини – тому ми змушені відмінити конкурс різальників, щоб роботі ринку ніхто не заважав», - повідомила представник оргкомітету.
Євгенія Гула вважає, що у приїзді протестуючих вегетаріанців до Миргорода нічого поганого немає. «За великим рахунком, не важливо, навіщо людина їде до Миргорода. 15-16 жовтня весь центр міста-курорту перетвориться на фестиваль і вони зможуть знайти для себе цікаве заняття. Навряд чи вони дегустуватимуть 70 страв зі свинини, але є знаменита миргородська вода, цікаві екскурсії, прогулянки чудовим осіннім березовим гаєм із чистим повітрям, конкурси на краще хрюкання та виконання пісень про свиней».
У той час організатори не виключають, що за протестами, які анонсували дніпропетровські вегетаріанці, стоять імпортери свинини, не зацікавлені у відродженні вітчизняного свинарства. Адже одна із цілей фестивалю – популяризація смаку сала і м’яса, що одержують із миргородської рябої свині – традиційної породи, вирощуваної на зелених кормах, яку витісняють завізні породи, вирощувані на біодобавках.
Нагадаємо, що перший український фестиваль «Свято миргородської свині-2011» або ж «Перший український фестиваль свинини» проходитиме у Миргороді 15 - 16 жовтня (cтадіон «Старт»). Саме тут, 70 років тому, завдяки багаторічній народній селекції, з’явилася унікальна порода Миргородська ряба.