Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Берліні відбулась конференція з відбудови України


04.11.2022

25 жовтня в Берліні відбулась Міжнародна експертна конференція з питань відновлення, відбудови та модернізації України, організована Німеччиною в рамках її головування у G7 та ЄС. Конференція об’єднала світових лідерів, найбільші фінансові інституції, експертне та бізнес-середовище для планування післявоєнної відбудови України. Термінові потреби України наразі оцінюються у $38 млрд. бюджетного дефіциту щорічно та $17 млрд. для відбудови критичної інфраструктури.
Напередодні конференції Урсула фон дер Ляєн та Олаф Шольц анонсували створення координаційної платформи для донорів відбудови України. Цей механізм хочуть створити до початку 2023 року. У майбутньому платформа має стати основою для «Плану Маршалла XXI століття», як назвали її самі фон дер Ляєн та Шольц. До ініціативи мають долучитися не лише країни Європи, а й учасники G7 та інші партнери. Також Урсула фон дер Ляєн заявила про плани виділити Україні 1,5 млрд. євро макрофінансової підтримки щомісяця протягом 2023 року. Разом з тим, в рамках конференції не було оголошено про конкретні рішення про те, як саме відбуватиметься координація відбудови між різними партнерами та Україною.
Конференція у Берліні – ще один крок, що засвідчує готовність ЄС підтримувати Україну як у її короткострокових потребах, так і в довгостроковій відбудові нашої країни, а також включає країни G7 до цих процесів. Хоча конкретних домовленостей про фінансування не було, один із найбільших результатів конференції – згода учасників на найвищому рівні про те, як крок за кроком має відбуватися процес відновлення та відбудови України.
Цей матеріал був створений за підтримки Програми MATRA та Посольства Королівства Нідерланди. Погляди та висновки авторів програми можуть не відображати офіційну позицію Уряду Королівства Нідерланди.