Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Павлограді створена циганська громада


09.03.2013

Зовсім недавно була створена Павлоградська міськрайонна громадська організація ромів «Амаро Кхер» (у перекладі «Наш дім»). Вона стала 110 громадською організацією, зареєстрованою у місті.

Перше офіційне зібрання «Амаро Кхер» відбулося у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї. Розпочався цей захід під звуки національного гімну, який був затверджений на Першому міжнародному форумі циган у Лондоні в 1971 році. Вперше в нашому місті цей гімн пролунав 8 квітня 2012 року на яскравому святі «Романо дром» (День циган) в міському культурно-діловому центрі «Мир».
- Створення в Павлограді ромської громади - це перші кроки до вирішення проблем циганського населення нашого регіону. Зміцнюючи співробітництво з державними структурами, місцевою владою і громадськими організаціями, ми хочемо досягти значного прогресу в розвитку різних програм з інтеграції ромських громад, усунути дискримінацію національних меншин, підвищити культурний рівень нашої молоді. Адже циганська культура - національне надбання, яке привертало увагу відомих всьому світу людей: Пушкіна, Лермонтова, Вертинського, Козина, - сказали у своїх виступах співзасновник організації ромів «Амаро Кхэр» Катерина Огли і голова правління громади Кертулай Огли. - Перш за все, ми хочемо приділити особливу увагу темі освіти. Планується створення недільної школи, де наші діти вивчатимуть ромська мову, національну культуру і традиції циган, займатимуться у вокальних і танцювальних колективах, готуватимуться до школи.
Крім того, в рамках діяльності організації планується створення на місцевому телебаченні освітніх і розважальних програм про ромську культуру, творчі колективи, історії циган, щорічне проведення і організацію святкування Міжнародного Дня циган у Павлограді, відкриття Центру культури циган та ін.
- Ми прагнутимемо, аби зберігаючи свою самобутність, роми могли органічно існувати в сучасному суспільстві, бути освіченими і самодостатніми. Ми переконані, що подальша діяльність Павлоградської громади не тільки принесе велику користь ромському народу, але й буде сприяти збереженню його самобутності і культури, - відзначив член правління «Амаро Кхэр» Володимир Ніколаєнко.
Приємно відзначити, що громадську організацію ромів в Павлограді активно підтримують місцева влада. Від імені міського голови Павлограда на першому зібранні виступила заступник мера Аліса Рябова:
- Ми готові брати участь у житті громади та допомагати кожній циганській родині. Адже проблем у циганів не менше, ніж у нас, а то й більше. За останніми даними, в Павлограді проживає близько 2000 циган. А це вже не національна меншина, а цілий народ - армія людей, які здатні об’єднатися і вирішувати свої проблемні питання.
Ромська організація робить поки що тільки перші кроки своєї діяльності. Побажаємо їй циганською «Девлеса!», що українською звучить «З Богом!».

Анна ТРЕТЯК. Дніпропетровська область.

На знімку: редактор газети 
«ТН-Экспресс» Володимир Ніколаєнко та голова правління ромської громади Кертулай Огли
.