Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У «Перлині Придніпров’я» шукали кращий рій джур


23.06.2017

Дніпровські джури змагалися за право представляти свій  козацький край на Слобожанщині.

ВСЕУКРАЇНСЬКА дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Джура» стає все популярнішою серед шкільної молоді. У цьому можна було пересвідчитися, побувавши на відкритті її другого обласного етапу у Дніпрі. Центральний проспект імені Дмитра Яворницького майорів від святково вбраних козацьких роїв, які злетілися з усіх куточків козацького Придніпров’я, щоб позмагатися у силі, спритності, витривалості, кмітливості. 
– Ця гра започаткована ще у 2003 році, але набрала обертів чотири роки тому після Революції Гідності, коли національно-патріотичне виховання стало головною метою виховання зростаючого покоління, – розповіла директор дитячо-юнацького центру Міжнародного співробітництва Дніпропетровської обласної ради Неля Гончар. – Гра проводиться в три етапи. Перший передбачає змагання серед роїв навчальних закладів районів і міст. У другому беруть участь переможці районних і міських змагань. І починається він з урочистої ходи центральним проспектом Дніпра до обласної державної адміністрації, де відбувається урочисте відкриття. 
Цьогоріч право брати участь в обласному етапі виборола 31 команда, в той час, коли минулого року було 23 команди.
За словами Нелі Гончар, програма «Джури» розрахована на п’ять днів. Учасники оселяться  у наметовому таборі на території оздоровчого табору «Перлина Придніпров’я» на Новомосковщині і візьмуть участь в 11 різноманітних конкурсах. Крім фізичних випробувань, на юних джур чекають інтелектуальні змагання «ведун», які мають перевірити, наскільки юнаки та дівчата добре знають історію України, її героїв-патріотів, які віддали своє життя за незалежність. У  цьогорічній програмі «Джури» передбачено і розваги: український ярмарок, ватра, де учасники пригадають українські звичаї і традиції.
У доброму настрої на урочистості з нагоди відкриття обласного етапу «Джури» з Києва  до Дніпра прибув  представник головного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура», директор Центру національного відродження Тарас Рондзістий.
 Саме очолювана ним міжнародна благодійна установа ініціювала у 2008 році відродження гри «Джура», яка була запроваджена ще у 2003 році наказом Міністерства освіти, однак так і не набула поширення. 
– Нам вдалося виконати завдання: сьогодні «Джура» підіймається і якісно, і кількісно, – наголосив Тарас Рондзістий, який уже переглянув II етап змагань у чотирьох обласних центрах - Черкасах, Чернігові, Житомирі, Рівному - і Києві.
Звертаючись до присутніх, він відзначив, що сьогодні питання національно-патріотичного виховання є пріоритетом № 1 в державі. А шляхетність, мудрість і відвага – гасла «Джури» сьогодні як ніколи потрібні українцям, аби зберегти свою незалежність. 
– Надзвичайно потрібна гра, яка сприяє зміцненню молодого покоління, допомагає підготувати повноцінних майбутніх захисників Вітчизни, підтримує бойовий дух фронтовиків, - таку думку висловив керівник рою «Слобожанські соколи» Слобожанського НВК № 1, вчитель предмету Захист Вітчизни Віктор Данищук. Він розповів, що його «Слобожанські соколи» вперше беруть участь у грі. Але діти поставились до цього дуже відповідально.  Була сформована команда із шести юнаків і двох дівчат, які протягом чотирьох місяців ретельно готувались до участі. 
Перед нами красувалися рої в українських національних костюмах або військовій формі. Ми поцікавилися у Віктора Данищука, хто ж забезпечує учасників формою, амуніцією, іншими речами, потрібними для гри.
– Все:  нова форма, офіцерське взуття, тренувальна зброя, спально-туристичний комплект, прапори, атрибути, шеврони та інша амуніція придбана за кошти місцевої громади – Слобожанської селищної ради за активної підтримки селищного голови Івана Камінського, голови спорткомітету Володимира Дейнеки, начальника відділу освіти Миколи Шеремета, директора школи Світлани Голендяєвої.
Добре, що сьогодні на всіх рівнях розуміють потребу в національно-патріотичному вихованні молоді. 
Про результати змагань читайте в наступному номері «Сільських новин».
 
Світлана МАРКОВА, м. Дніпро.