Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У пісні жіноча душа


04.03.2011

 

Співоче жіноцтво в ФГ «Грунтознавець»

Любов Нечай - жінка, про яких зазвичай кажуть, що їхню природну вроду не змиває навіть невблаганний плин часу, згадує:
- Про нас казали: так рано, як ці дівчата, і батюшка не починає в селі співати. А наша хор-ланка заводила свій акапельний спів і вранці, і ввечері. Буває, натомляться дівчата на прополюванні буряків, котрась і пожаліється: ой, не піду не репетицію. А тоді подумає і вже каже: як же - всі будуть, а я ні?..

До тридцяти літ своїх Любов Нечай працювала в торгівлі, а на початку 80-их диплом режисера Гадяцького культосвітнього училища та веління серця покликали її назавджи в сферу культури. Саме тоді вона й взяла під своє керування згадану вище хор-ланку села Скибівщина, що у Великобагачанському районі на Полтавщині.
А 1994 року жіночий ансамбль «Надвечір‘я» по праву був удостоєний звання народного. Об‘їздили весь район і область, постійно бували на Сорочинському ярмарку, радували своїми піснями гостей фестивалів гончарства в Опішні та відвідувачів музею під відкритим небом у Пироговому.
- Ви знаєте, уже ось тридцять років у народній творчості, - каже Любов Олексіївна. - Але зараз наче друге дихання відкрилося. Незабаром наше зовсім маленьке село матиме сучасний будинок культури, якого не мають значно більші, а то й уславлені села.
Торік місцеве фермерське господарство «Грунтознавець» братів Володимира та Івана Чишків почало відновлювати, а точніше - реконструювати під повноцінний осередок культури будівлю ще столипінських часів. Стіни в ту епоху вміли добротно ставити, але ж… довелося повністю перекрити дах - металочерепицею, поставити вікна - металопластикові. Найбільші ж кошти сплатили за газифікацію, встановивши за дванадцять метрів від будівлі теплогенераторну.
Поки що місцеві аматори сцени займаються в сусідній Кротовщині. Окрім «Надвечір‘я», яке виконує українські народні пісні, Любов Нечай організувала ще й жіночий ансамбль «Чарівниця», в репертуарі якого пісні сучасні. У цих колективах - жінки від 25 до 65 років. Музичний супровід баяніста Антона Чеха. І співає, і гуморески розповідає, і в житті веселун Іван Сайко. Порадувала своїми першими виступами дитяча танцювальна група «Веселка». Усього ж під орудою Любові Нечай шість творчих гуртків.
Усе це, звичайно, потребує не тільки енергії та зусиль, але й значних матеріальних затрат. І «Грунтознавець» ні в чому сільським митцям не відмовляє.
- Навіть якщо нам бракуватиме власних коштів на якісь невідкладні господарчі потреби, ми все одно не економитимемо на розвитку культури в своєму селі, - переконливо зазначає старший Чишко – Володимир Володимирович. - На будівлю, костюми, інструменти і так далі вже витрачено більше двохсот тисяч гривень, але, щоб здійснити задумане, за нашими підрахунками, потрібна буде ще сума в кілька разів більша.
А це - зовнішнє оздоблення і внутрішнє облаштування будинку культури, теніс, більярд, все необхідне для занять гуртків…
- Колись у Скибівщині було більш як триста дворів, а зараз до двох десятків, - каже Володимир Чишко. - Ми не допустимо, щоб село лишилося якимось забитим хутором. Потрібно щоб воно повноцінно жило, а наші працівники (їх у «Грунтознавці» - більше 80 - Ред.) повноцінно відпочивали.
У районі Володимира Чишка вже почали величати меценатом. Звісно, таке горде іншомовне слово може втішити кожну людину, та Володимир Володимирович до цього, так би мовити, неофіційного звання ставиться з певною долею гумору.
- Привабливо звучить, але й тільки. Ми з братом тут народилися і виросли. І якби робили інакше, то що б самі про себе думали? Не прийде обігрівати нашу Скибівщину якийсь добрий дядечко.
Фермерське господарство «Грунтознавець» організувало рейс до райцентру, придбавши автобус. Прибутків якихось з цього не має. За кошт господарства возять і школярів. Десять шкіл («Грунтознавець» має землі на території кількох сільрад) повністю забезпечують овочами.
До речі, вирощені ці овочі на 20 гектарах жіночими руками. Очолює городню бригаду дружина Володимира Чишка - Марина. Городину в сезон доглядають 12 жінок.
У значній мірі успіхи ФГ «Грунтознавець» саме й базуються на жіночому сумлінні. По-справжньому домашні страви готують для працівників господарства кухарки Ніна Борблик та Любов Москаленко. Завжди на висоті і бухгалтерія в особі Валентини Кордубан та Юлії Войцун. Це ж можна сказати і про обліковця Марію Чишко та завскладом паливно-мастильних матеріалів Наталію Гречану.
У народної пісні завжди жіноча душа. Так має бути і в кожної справи, бо де жінка - там початок життя. І все це повинно перебувати під надійним чоловічим захистом, як у господарстві братів Чишків.
Микола ШАРИЙ.
Полтавська область.
На знімку: співоче жіноцтво в ФГ «Грунтознавець» має міцні чоловічі тили.