Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У пошуках ідеального гарбуза


13.02.2013

У Китаї гарбуз називають королем овочів. За вмістом корисних речовин ця одна із найдавніших культур перевершує більшість овочів і фруктів. Гарбуз містить велику кількість каротину і вітамінів. Наприклад, у м’якоті гарбуза - дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який посилює життєдіяльність і прискорює ріст. У цьому плані гарбуз - незамінний продукт для українських родин, особливо для тих, де є маленькі діти.

КАРОТИНУ у гарбузі у п’ять разів більше, ніж у моркві, і втричі більше, ніж в яловичій печінці. А за вмістом заліза помаранчевий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед усіх овочів. Тож його добре вживати тим, хто страждає на анемію. Клітковину гарбуза легко засвоює навіть ослаблений організм, тому страви з нього рекомендують для лікувального і профілактичного харчування. 
Гарбуз містить багато солей міді, заліза і фосфору. Вони позитивно впливають на процес кровотворення. А ще корисний він при захворюваннях печінки і нирок. Великий уміст пектину сприяє виведенню з організму холестерину. З органічних кислот у гарбузі міститься яблучна кислота. Є в ньому і цукристі речовини: глюкоза, фруктоза, сахароза. У гарбузовій м'якоті багато кальцію, калію, вітамінів С, групи В та інших корисних речовин.
Гарбуз особливо рекомендований людям літнім: він легко засвоюється і благотворно впливає на весь організм.
Популярними серед українців є близько 30 сортів гарбуза. Усі вони різні за смаковими якостями, формою плодів і кольором. Є в колекції ранні сорти. Також маємо і сорти тривалого зберігання, які лежать до весни і довше.
На пошуки ідеального гарбуза витрачається багато часу, проте, схоже, що він все-таки знайдений. Це новий мускатний сорт-гігант із Бразилії - бамбіна-гігант. У ньому підвищений уміст вітамінів, каротину і заліза. Люблять цей сорт і за те, що на одній рослині формується 6-8 плодів середньою вагою 20-30 кг. Одного такого плода вистачить, аби поласувати великій родині.
Слово «гігант» недарма присутнє у назві гарбуза. Вага плоду може сягати 60 кг. А смак у нього надзвичайний, м’якоть дуже солодка. Зовнішнє забарвлення плода коричнево-помаранчеве, без малюнка. Перебуває тільки в одній частині плода, у лампоподібному стовщенні. Спробуйте і ви посадити цей чудо-гарбуз! Не пожалкуєте!