Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Українка Катерина Білокур


20.12.2017

Є на карті України мальовничий куточок, що славиться своєю вишуканою красою. Це село Богданівка на придніпровській Київщині. Серед його квітучих просторів 7 грудня 1900 року у день святої Великомучениці Катерини народилася дівчинка. І, як  і її свята посестра, вона страждала все життя. Але в часи натхнення, осяяння підносилася душею високо, аж туди, де владарюють лише обранцям доступні гармонія і краса.Її батьки були незаможними селянами. Вона не мала ні початкової, ні середньої освіти через нестатки. Дівчинка навчилась самостійно писати та читати, коли їй подарували буквар. Місцевий вчитель, з яким вона  спілкувалася, дозволяв їй брати книги із його бібліотеки.

«Вже в молодості стала я в декого діставати книг і з них узнала, що є на світі такі люди – художники і яка їхня робота. І якимсь чарівним прекрасним здалося мені те велике слово ХУДОЖНИК. От я й сказала собі, що чи рано, чи пізно, хоч на старості літ, а буду художником, буду і все», – писала вона до вищих органів влади та керівництва України 6 квітня 1950 року. 
Двічі вона намагалася вступити до художнього технікуму, в 24 та в 28 роки, але й двічі їй було відмовлено через те, що вона не мала атестата, який засвідчує закінчення семирічки.
У житті вона була непередбачуваною, воістину не од світу цього жінкою. Добре ткала, вишивала, славилася кравчинею, грала у драматичному гуртку. Вона зробила неможливе – самотужки виростила із себе Художника. І хоча все життя прожила у рідному селі, та картини її знають нині у всьому світі.
Вона змогла стати членом Спілки українських художників, отримати звання заслуженого діяча мистецтва України та орден «Знак пошани». 
Художниця на тиждень пережила власну матір, за якою доглядала все життя, померши 10 червня 1961 року від раку шлунку на операційному столі.  
5 грудня, напередодні 117-річниці від дня народження художниці, працівники  Дніпропетровської районної дитячої бібліотеки завітали до Будинку дитячої творчості на запрошення керівника гуртка «Палітра» Марії Собчинської. Для її вихованців ми провели літературно-музичну композицію «Квітковий світ Катерини Білокур». Юні художники уважно слухали про важку долю селянки, яка змогла стати відомою на весь світ художницею. 
 Улюбленою темою картин Катерини Білокур були квіти, тому ми підготували пізнавальну вікторину «Чи знаєте ви квіти?», з якої діти дізналися, які улюблені квіти деяких країн, що вони символізують, яку квітку називають квіткою богів та інше. Продемонстровані відеоролики «Світ Катерини Білокур», «Загадки про квіти» дали змогу краще сприйняти творчість художниці та оцінити її багату палітру кольорів.  
На згадку про цю зустріч Марія Павлівна подарувала книгу про художника Ель Греко та домовилися, що і надалі будемо знайомити діток гуртка «Палітра» з відомими українськими та зарубіжними художниками. Тож будемо долучатися до краси.
Тетяна РУХЛІНСЬКА, 
заступник директора 
по роботіз дітьми.
м. Підгородне, 
Дніпропетровська область.