Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна нарощує обсяги експорту зернових


08.01.2014

У 2013 році Україна перевиконала плани щодо обсягів експорту зерна нового врожаю. Так, на зовнішні ринки було поставлено 18,5 мільйона тонн вітчизняних зернових. А це на понад 4 мільйони тонн більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Про це повідомив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк.
Найвищих темпів поставок зернових на зовнішні ринки вдалося досягти у листопаді та грудні. Так, у листопаді аграрії відправили за кордон 4,6 мільйона тонн зерна, а в грудні – 4,4 мільйона тонн.
«Наше зерно сьогодні висококонкурентне на ринку, про що свідчить високий попит на нього. Тому ми й надалі працюватимемо над відкриттям нових ринків. І Україна вже довела, що відіграє велику роль у забезпеченні світової продовольчої безпеки», − наголосив Микола Присяжнюк.
Своє місце на зовнішніх ринках знаходить і така стратегічна культура як кукурудза. Вітчизняні аграрії у 2013 році продали за кордон 9,5 мільйона тонн цієї культури з нового врожаю. А це більш ніж половина всього обсягу експортованого зерна у новому маркетинговому році.
«Загалом ми плануємо експортувати кукурудзи близько 19-20 мільйонів тонн. Це рекорд для України, який дозволить вийти на третє місце серед провідних постачальників цього виду зерна в світі», − зазначив міністр і додав, що кукурудза має високий попит на світових ринках. Тому Україна продовжить розширення ринків її збуту та пошук нових у 2014 році.