Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Українська циркова феєрія


26.09.2013

«Цирк-шоу-феєрія» – нова програма, яка уже відкрила черговий цирковий сезон у Дніпропетровському державному цирку. Цього разу програма зіткана в основному із номерів українських артистів цирку, які повернулись із закордонних гастролей на рідну землю до українського глядача.

Справжнє видовище в цирковій програмі являє собою «Пташина феєрія», коли під куполом цирку одночасно виступають 67 дресированих птахів.
- Номер «Пташина феєрія» - унікальний і поки що єдиний в Європі. До цього ніколи така кількість різноманітних птахів не працювала одночасно в манежі, - стверджує дресирувальниця Олена Майчук. - До того ж, у нас всі птахи не для краси: кожен робить певні трюки. Ми працюємо з грифом, чорним страусом, лелеками, голубами, совами, курми та іншими птахами. Вони самі нам підказують трюки, коли ми спостерігаємо за ними. Потім відпрацьовуємо і показуємо на манежі.
Для любителів коней у новій програмі - вища школа верхової їзди Лілії Джосан. Дресирувальниця робить все для того, щоб коні на манежі виглядали максимально природно. Два її підопічних - жеребці Дон і Дракон - повністю підкоряються своїй господині і виконують все, що вона тільки забажає. Її коні люблять і відчувають музику,особливо класичну, із задоволенням танцюють.
Заворожуючи виглядають під куполом цирку повітряні гімнасти Уткіни. Шквалом оплесків їх вітали у різних куточках світу: на Канарських островах, в Китаї, Японії, Німеччині, Латинській Америці, Саудівській Аравії, Чехії та інших країнах. Їхні трюки вражають не тільки складними елементами, але творчою фантазією і романтичністю. Артисти вважають, що в цьому їм допомагають міцні родинні зв’язки, адже працюють сім’єю - тато Олександр, мама Вікторія і 20-річний син Родіон.
Також на глядачів чекають незабутні враження від номера еквілібриста Віталія Островерхова, випускника Одеського естрадно-циркового училища, а нині призера фестивалю в Москві імені Л. Енгібарова. Балансуючи на тонкому дроті, артист їздить на одному колесі, жонглює саморобними ковпаками, демонструє фрагменти пантоміми. Акробат працює з цим номером недавно, хоча уже об'їздив з ним Німеччину і Америку, де його приймали із захопленням і повагою.
Автор номеру «Підкидні дошки» - майстер спорту з акробатики уродженець Івано-Франківська Євген Захаров - учасник міжнародних циркових фестивалів, де його було відзначено серйозним нагородами – срібним клоуном в Монте Карло, золотою зіркою у Веронє і золотим левом у Пекині. Впродовж 20 років працював він на манежах російського цирку, а повернувшись на Батьківщину, зібрав групу акробатів з різних міст України і створив номер з підкидними дошками. Серед 9 акробатів в номері на підкидних дошках бере участь і його донька.
Дует клоунів Хуба-Буба теж пов’язаний сімейними узами - це Олег і Юлія Єлісаєви. Разом виступають уже більше 10 років. Вони тільки-но повернулись в рідну Україну з Англії. А з ними і їхня супутниця, чудова артистка – Мишка, яка теж смішить і дивує глядачів. Ця мініатюрна собачка із сережкою у вусі розрізняє кольори, виконує непрості трюки. Найскладніший для неї – розстріл. Після вигуку «Пух» собачка повільно і неохоче лягає на манеж.
Отже, впродовж місяця, до 20 жовтня, на арені Дніпропетровського цирку триватиме феєрія – фантастичне казкове захоплююче дійство, підготовлене визнаними майстрами українського циркового мистецтва.

Яна ГУДЕНКО.