Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Урожай у коморі, та роботи ще надворі…


29.09.2011

У жовтні садівники та городники мають ще вдосталь клопотів. Якраз час проводити вологозарядні поливи плодових дерев на зиму.
У пристовбурні кола вносять органіку. Особливо це потрібно молодим деревцям, аби вони могли наростити скелетні гілки і в майбутньому сформувати крону. Ягідні кущі обкладають перегноєм. Восени доречно внести у грунт деревний попіл. А ось азотні добрива вносять лише навесні та влітку - це сприяє росту молодих пагонів і листя.

У перші дні жовтня закладають шкілку: висівають насіння яблуні, груші, айви, висаджують у грунт горіхи, кісточки сливи, аличі, персиків і абрикосів. Насіння висівають, змішавши його з піском (1:5), рядами на глибину 3-4 см, відстань між рядами - 40 см. Кісточки також сіють рядами через 40-50 см, а всередині ряду через 7-10 см. Глибина загортання - 5-6 см. Горіхи можна одразу висаджувати на постійне місце або ж рядами на глибину 7-8 см через 50-60 см ряд від ряду.
Перша декада жовтня - початок масової посадки плодових дерев і ягідних кущів. Дерева, посаджені восени, у перший рік на зиму підгортають землею на висоту 30-40 см, а в подальшому робити це вже не обов’язково. Закінчити садіння треба за 2-3 тижні до настання морозів.
Обрізання дерев краще перенести на весну. А зараз необхідно очистити штамби плодоносних дерев від відмерлої кори, залікувати рани і дупла, штамби і основи скелетних гілок побілити. З метою профілактики і для знищення на корі мохів та лишайників дерева після опадання листя обприскують 6-8-процентним розчином залізного купоросу. А ось від застосування інших хімікатів, особливо олійних емульсій, слід утриматися. Це потрібно зробити рано навесні, до розпускання бруньок. Осіннє обприскування такими препаратами знижує зимостійкість дерев.
Не залишайте під деревами опале листя. Його необхідно прикопати або ж зібрати й спалити.
При перекопуванні грунту на садовій ділянці краще користуватися не лопатою, а вилами - у такий спосіб менше пошкоджується поверхневе коріння, особливо у ягідних кущів. Біля малини і обліпихи грунт не перекопують, а лише розпушують і мульчують перегноєм.
Зв’яжіть гілки молодих дерев, щоб взимку вони не зламалися під тиском снігу. Молоді деревця, аби захистити їх від гризунів, обв’яжіть гілками малини, очеретом, скловолокном, синтетичними сітками. Обв’язування захищає дерева не лише від мишей, а й від небезпечних ранньовесняних сонячних опіків.
На городі збирають капусту і коренеплоди (моркву, буряки, редьку зимову) та інші овочі. Закладають на зберігання. Зібравши пізні культури, слід скосити, виполоти бур’яни. Рештки здорових рослин використати для компосту, а уражені хворобами - видалити з ділянки і спалити. Слід також подбати про те, щоб після збирання врожаю на вивільнені ділянки не потрапило насіння бур’янів. Щоб цього не сталося, треба не давати грунту толокувати. Ці «обов’язки» на земельних ділянках виконують різні культури, які використовуються як сидерати, або «зелені добрива». Йдеться про гірчицю білу, ріпак, люпин, олійну редьку, конюшину, фацелію, вику, жито. Протидіючи бур’янам, сидерати водночас захищають грунт від вимивання і вивітрювання, підтримуючи природний баланс його родючості у найбільш ефективний спосіб. На вивільнених ділянках сидерати сіють до пізньої осені.
Готують грядки для підзимової сівби холодостійких культур. Саму сівбу найкраще проводити при настанні стійкого похолодання.