Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Утримання індичат


12.06.2013

Маленькі індичата виводяться дещо більшого розміру, ніж звичайні курчата, ноги в них довші та є характерна «бородавка» на голові, трохи вище дзьоба. Добових індичат тримають у теплому місці, в ящику чи коробці, дно яких застелене сухим сіном, дрібною стружкою, великою тирсою. Але в жодному разі не газетою чи папером, бо на такій поверхні у маленьких індичат роз’їжджаються лапки, і вони не можуть нормально рухатися, споживати корм та воду і, як наслідок, одержуючи травми ніг, часто гинуть.
Індичата дуже теплолюбні, вони не терплять протягів. Пташенята, які щойно вилупилися, потребують температури 35...37°С. Приблизно до 10 днів життя температуру можна поступово знизити до 30°С, а до кінця місяця її доводять до 22-23°С. Як правило, ящик, де тримають індичат, обігрівають за допомогою звичайних ламп розжарювання. Лампу підвішують над ящиком не посередині, а скраю, щоб у ньому було дві температурні зони, тоді індичата самі вибиратимуть, де їм розміщуватися — у теплі чи у відносній прохолоді. У перші 10-14 днів обігрів ящика має бути цілодобовим. Потім, якщо у приміщенні, де перебувають індичата, тепло, на ніч його можна вимикати.
Напувають індичат чистою водою кімнатної температури, яку міняють у напувалці не менше двох разів на добу. Двічі на тиждень їм випоюють розчин марганцю блідо-рожевого кольору для дезінфекції шлунково-кишкового тракту. Годувати індичат в ідеалі треба спеціальним комбікормом для курчат (ПК-2; ПК-5). Якщо такої можливості немає, тоді готують таку суміш: дроблена пшениця — приблизно 60%, дроблений горох — 30%, дроблена кукурудза — 10%. У суміш додають глюкозу або цукор, круто зварене яйце, сир. Мішанки із 3-го дня готують на добре сквашеному молоці чи молочних відвійках, додаючи в них зелень (кульбаба, парило, подорожник тощо), ряску, картоплю, терту моркву, сир, рибу. Позаяк вологі мішанки швидко закисають, їх готують безпосередньо перед годівлею й у такій кількості, щоб індичата могли з’їдати їх за 30-40 хвилин. Годувати пташенят треба 6-7 разів на добу. До місячного віку кількість годівель зменшують до чотирьох. Годівля індичат мішанками, приготовленими господарями, пов’язана із певними труднощами. Адже це не те, що комбікормом, — насипав його вранці, увечері ще раз додав, і все! Індичата ситі та здорові! Вибір щодо цього робіть самі. Але в будь-який корм, чи то саморобні мішанки, чи промисловий комбікорм, обов’язково потрібно додавати білково-вітамінно-мінеральні добавки. Утім, для комбікорму їх потрібно значно менше, позаяк наразі є багато різних препаратів для вирощування молодняку. Це, приміром, «Рябушка», фелуцен, аміновітан та ін.
При вирощуванні індичат слід ураховувати, що вони у віці вже трьох тижнів цілком можуть перепурхнути через загорожу заввишки 1 м і навіть більше, тож птахівникові потрібно пильнувати за ними. А ще йому необхідно тримати приміщення для птиці у належному санітарному стані. На квадратному метрі підлоги можна утримувати до 50 добових індичат, потім їх розсаджують або ж збільшують площу. Важливо вчасно прибирати послід або в ящик просто додавати підстилку (тирсу, сіно і т.д.). Не менш важливо, щоб усі індичата могли мати вільний доступ до води і корму. Якщо вони постійно юрбляться навколо них, залазять одне на одного, тоді збільшують кількість годівниць і напувалок.
Узагалі в житті індичат існують два дуже важливих періоди. Перший — від появи на світ і приблизно до двох тижнів. Це найскладніший період. У цей час дуже важливо правильно і грамотно доглядати за індичатами. Обов’язково в цей період треба зробити їм профілактичні щеплення. Другий важливий момент — це період у віці 3,5-4,5 місяця. Здається, що пташенята вже великі, і з ними нічого страшного не може трапитися, але насправді це не так. Річ у тім, що в цьому віці в індичат починають розвиватися вторинні статеві ознаки - так звані «корали», за якими індиків легко можна відрізнити від будь-якої іншої птиці. У цьому віці організм індичат ослаблений, і вони часто застуджуються. Аби запобігти цьому, їх не випускають у двір за прохолодної, дощової та вітряної погоди. У цей час їм дають якомога більше вітамінів. Дуже корисно згодовувати дрібно порізану зелену цибулю, яку, до речі, вони дуже полюбляють.

Віталій ШОКАЛ. м. Київ.