Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Утримання перепелів


22.08.2015

Сьогодні багато хто розводить перепелів. Хочу і сам зайнятись цієї справою. Розкажіть, будь ласка, про особливості утримання цієї птиці.

Юрій Роздобудько,сел. Горностаївка, Херсонська обл.

ЯПОНЦІ розводять перепелів вже 200 років, а от в Європі вони з’явилися порівняно недавно. У колишній Радянський Союз ці дивовижні птахи були завезені з Югославії у 1964 році. Нині завдяки простоті утримання і годівлі їх розводять багато любителів та фермерських господарств. Інтерес до розведення перепелів викликаний високими смаковими якостями їхніх яєць і м’яса, і тим, що витрати на розведення цієї птиці дуже швидко окупаються.

Скоростиглість перепілки в два рази вище, ніж у пекінської качки, і в три рази вище, ніж у кроликів. Повний цикл від закладки яєць в інкубатор до першого яйця від молодої перепілки складає всього 52-66 днів. У десятиденний термін молодняк починає змінювати перо, через 25 днів оперяється, в 30 - стає дорослим, а в 40-45 днів починає нестися.

Утримання перепелів у домашніх умовах не набагато складніше, ніж утримання іншої домашньої птиці. Для того щоб ваші вихованці добре себе почували, необхідно дотримуватися певних умов утримання перепелів. Це, перш за все, температурний і світловий режим, а також годівля спеціально збалансованим, з високим вмістом протеїну, кормом.

Приміщення. Місцезнаходження перепелиної ферми великого значення не має. Це може бути і будиночок в селі, і будь-яке пусте приміщення в місті.

Приміщення, в якому встановлюються клітки для перепелів, повинне бути теплим, сухим, з температурою не нижче 19-20 градусів Цельсія, з вікнами або без них, хорошою вентиляцією, що забезпечує надходження свіжого повітря (на 1 кг живої маси птиці не менше 1,5 м куб/год. в холодний час і 5 м куб/год. - в теплий). Такий повітрообмін просто необхідний при дуже інтенсивному обміні речовин у перепелів. Але при цьому в приміщенні, де містяться перепели, не повинно бути протягів, бо вони особливо вразливі до дії холодного повітря.

Один з перших сигналів про наявність в приміщенні протягу - випадання у птахів пір’я. Перепілки стають майже голими, яйценосність знижується. Приміщення для перепелів можуть бути як з вікнами, так і без них. Останній тип переважає.

Освітлення. Тривалість світлового дня - важливий фактор гарної несучості і життєздатності перепелів, і в той же час на освітлення приміщення, де живуть перепели, можна особливо не витрачатися - вони яскравого світла не люблять, при яскравому освітленні птиці порушуються і можуть заклювати один одного на смерть. Для штучного освітлення клітин, в яких знаходиться птах, використовують лампи 40-50 Вт або люмінесцентні (ЛДЦ-40). Для отримання племінного яйця світло повинне горіти 17 годин, вмикати і вимикати світло потрібно в один і той же час. Дехто зафарбовує скло фарбою, щоб яскраве сонячне світло не надходило в пташник.

Вологість в приміщенні, де утримують дорослих перепелів, не повинна бути нижче 55%. При більш низькій вологості перепели більше споживають води і менше з’їдають корму. Якщо низька вологість утримується тривалий час, то у птахів знижується несучість, оперення стає ламким, жорстким, перепели набувають скуйовдженого вигляду. У таких випадках підлогу слід поливати водою і ставити на нього листи з водою для випаровування. Найчастіше низька вологість буває влітку або при сильному опаленні приміщення. Небажано також підвищення вологості вище 75%. Оптимальна вологість при утриманні перепелів будь-якого віку повинна бути 60-70%. Температурний режим в приміщенні підтримують на рівні 20-22 градусів Цельсія, припустимі коливання від 18 до 25 С. При температурі нижче 18°С самка може припинити яйцекладку. Перепілки не виносять перепаду температур, протягів і холоду. Хоча деякі господарі описують випадки утримання перепелів у неопалюваному приміщенні взимку при температурі в межах 5-12 градусів, і при цьому перепілки продовжували нестися. Але ми не радимо експериментувати.

Л. ЗАДОРОЖНА.