Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Увага: хвороба брудних рук!


16.04.2014

Фактично літо приходить набагато раніше, ніж за календарем. У дорослих починаються роботи в полі, саду, на городі, а в дітей - у пісочниці. І тут важливо приділити увагу особливо дитині, адже нас усюди підстерігає різного роду небезпека. Крім вірусів і бактерій, яких і взимку буває забагато, додаються ще і паразити. У першу чергу це яйця глистів. Їх навіть під мікроскопом не відразу розгледиш. А потрапляють вони до нас в основному через немиті руки, а деякі - з пилом через ніс.

У ШКОЛі всі ми вивчали, що таке паразити і як з ними боротися. Але, не всі ми знаємо, як уникнути контакту з ними. А що робити, якщо глисти вже є у дорослого чи дитини? Тут необхідно звернути особливу увагу на симптоми, які можуть бути, наприклад, при аскаридозі.
Залежно від стадії та локалізації процесу, можуть бути болі в животі (навколо пупка), нудота, слинотеча, розлади травлення (діарея, рідше запор) будуть найбільш частими, якщо аскариди паразитують в тонкому кишківнику. При ураженні органів дихання - сухий або вологий кашель. Загальні прояви пов’язані з міграцією аскариди - це токсикоз (головний біль, сонливість, млявість, субфебрильна температура - 37-37,5 С) і ознаки алергічної реакції (підвищення кількості еозинофілів крові, шкірні висипання).
Можливі ускладнення, пов’язані з нетиповою локалізацією або великим скупченням гельмінтів. До них належать: кишкова непрохідність, апендицит, жовтяниця, панкреатит, захворювання очей, асфіксія (ядуха). Крім того, аскариди впливають на загальний імунітет людини, здатні викликати ускладнення під час вагітності та пологів.
Зараження організму відбувається в результаті попадання в організм з навколишнього середовища яєць аскариди. Найчастіше хворіють діти у віці від 5 до 10 років. Аскаридоз - це захворювання, яке відноситься до групи глистових інвазій (гельмінтозів) не тільки у людей. Воно пов’язане з ураженням організму паразитичним хробаком (гельминтом) аскаридою. Аскарида - це великий круглий хробак. Довжина дорослої особини може становити від 15-20 см (самця) до 25-40 см (самки). В організм потрапляють яйця або личинки, які протягом трьох місяців проходять кілька фаз розвитку. Яйця потрапляють в кишківник, де розвиваються до стадії личинок. Личинки - в кровоносні і лімфатичні судини, печінку, органи дихання (трахея, бронхи, легені), у серце, а також глотку і порожнину рота. Дорослі особини розвиваються при повторному заковтуванні личинок. Доросла самка на добу може відкладати більше 200 тис. яєць в просвіт кишківника. Потім яйця потрапляють у навколишнє середовище (в ґрунт), де протягом 2-3 тижнів відбувається їх дозрівання. Найбільш чутливі яйця аскарид до впливу високої температури і до висихання.
Лікування аскаридозу можна проводити в домашніх умовах, але тільки за призначенням лікаря після медобстеження. У комплексну терапію входять: протиглисні лікарські препарати (левамізол, альбендазол, вермокс), антигістамінні препарати - для зняття алергічних проявів, проносні засоби - для виведення загиблих аскарид.
Рекомендується посилене харчування, підвищення надходження білків (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти), вітамінно-мінеральні комплекси - для підтримки ослабленого організму, а також препарати заліза і продукти, що містять його (червоне м’ясо, печінка, яйця).
Таким чином, аби уникнути глистяної інвазії, необхідне дотримання правил особистої гігієни, вживання в їжу тільки ретельно вимитих овочів, фруктів і ягід, а для пиття - кип’яченої води, виховання у дітей гігієнічних навичок (миття рук перед їжею і після відвідування туалету). Особливу увагу слід приділяти миттю рук маленьких дітей після ігор у вологому піску, оскільки це їх ідеальне «місце проживання».
Кажуть: попереджений, значить озброєний. Тож варто попередити, адже, крім аскарид, існують ще гострики, волосоголовці, опісторхи, ехінококи, анкілостоми, некатори та інша «нечисть».
Будьте ж уважні до себе і будете здорові!

Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА (УКРІНФОРМ).