Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Увага: шахрайські операції з банківськими картками


13.05.2023

Слобожанська окружна прокуратура Дніпропетровської області разом з Управлінням протидії кіберзлочинам в області Департаменту кіберполіції Національної поліції України інформує про збільшення випадків шахрайських операцій з банківськими картками. 
Найбільш поширеними видами шахрайських операцій з банківськими картками є фішинг та вішинг (менш поширеним є скімінг, трапінг, пошкодження банкоматів тощо).
Фішинг – це спроба отримати вашу особисту інформацію або зламати ваші облікові записи в Інтернеті через електронні листи, повідомлення, оголошення або сайти, схожі на ті, яким ви вже довіряєте. 
Вішинг – телефонне шахрайство, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, примушуванням до переказу коштів на картку злодіїв. 
Так, зловмисники можуть:
просити вас надати їм вашу особисту або фінансову інформацію;
просити вас натиснути посилання або завантажити програмне забезпечення;
видавати себе за надійну організацію (наприклад, ваш банк, служба безпека вашого банку), соціальну мережу, якою ви користуєтесь; 
видавати себе за знайому вам особу (друзі, члени родини, колеги);
оформлювати повідомлення так, неначе його відправила ваша компанія або людина, якій ви довіряєте (найчастіше використовують назви банків з допущенням орфографічної помилки).
Як розпізнати фішинг та вішинг? Найпоширеніші випадки
Запит на особисту інформацію – працівник банку не має права у вас розпитувати ні про які коди, паролі, кодові слова тощо.
Некоректна граматика – орфографічні та друкарські помилки.
Несподівані повідомлення – будь-який незапланований контакт з банком повинен викликати підозри.
Терміновість – шахраї найчастіше намагаються викликати відчуття терміновості дій, залишаючи жертвам менше часу на роздуми.
Пропозиція, від якої важко відмовитися – якщо лист занадто хороший, щоб бути правдою, він, напевно, є фішинговим.
Соціальні виплати від міждународних партнерів (всі види допомоги надаються державними органами за відповідною процедурою). 
Як уникнути фішингу, вішингу та інших шахрайств
Не відкривайте підозрілі електронні листи. 
Не відповідайте на підозрілі телефонні дзвінки (перевіряйте в вільному доступі телефонний номер на предмет шахрайства).
Використовуйте додаток для ідентифікації абонента.
Не натискайте на посилання та не відкривайте вкладення в підозрілих електронних листах ( у разі надходження таких посилань зробіть скріншот з метою подальшого звернення в правоохоронні органи) .
Не надавайте нікому вашу фінансову інформацію (дані банківського рахунку, паролі чи будь-яку іншу конфіденційну інформацію).
ЗАПАМЯТАЙТЕ, що працівник банку не має права у вас розпитувати ні про які коди, паролі, кодові слова тощо
Використовуйте спам-фільтри, які можуть допомогти вам заблокувати електронні листи від невідомих джерел.
Використовуйте антивірусний захист. 
У разі будь-яких підозр зв’яжіться зі своїм співробітником служби інформаційної безпеки, щоб переконатися, що ваші дані в безпеці.
Як вчинити, якщо ви вже стали жертвою шахрайства
Якщо ви стали жертвою шахраїв, перше, що потрібно зробити – звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102 або вирушайте до найближчого відділення, зібравши всі докази факту шахрайства (не видаляйте ніяких повідомлень, дзвінків, поселянь тощо). Окрім того, ви можете подати електронне звернення на сайті кіберполіції або звернутися до органів прокуратури.
Якщо гроші були переведені через платіжну онлайн-систему, то варто звернутися в службу підтримки цієї ПС. Є ймовірність, що після цього гаманець афериста заблокують. Якщо йдеться про банки, а саме списування з карток, то телефонуєте в банківську установу і блокуєте карту.