Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

В Україні не може бути проблем із продовольством


16.06.2022

Україна веде переговори з країнами Балтії та Польщею про доставку зерна поїздами. Але пріоритетним залишається морський шлях, адже заблокованими для експорту в Україні залишається більше 20 млн. тонн пшениці, кукурудзи та інших культур. Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.
«Зараз готові до експорту 22 млн. тонн зерна – 19 млн. тонн зернових і 3,5 млн. тонн соняшнику. За останні три місяці ми вивезли 3,4 млн. тонн. У відсотках – 51 % залізницею, 38% – через Дунайські порти (Ізмаїл, Рені, Кілія). Решта 11 % – автотранспортом», – зазначив Маркіян Дмитрасевич.
Він підкреслив, що заблокованими для експорту в Україні залишається більше 20 млн. тонн пшениці, кукурудзи та інших культур. Крім того, неможливий вивіз олії та інших товарів. З кожним днем все це збільшує ймовірність виникнення серйозних проблем з нестачею зерна в бідних країнах Африки і Близького Сходу.
При цьому Україні брак зерна не загрожує, оскільки це фізично неможливо: виробництво майже в п’ять разів перевищує споживання всередині країни.
«Якщо в минулому році загальний урожай був 106 млн. тонн, а ми використовували 20 млн. тонн всіх культур. 
Відношення споживання щодо виробництва у нас відносно невисоке, до того ж воно знизилося через те, що люди виїхали. Так що у нас проблем бути не може. Це просто нереально», – переконаний заступник міністра.
За його словами, якщо до вересня питання з експортом не вирішиться, може виникнути інша проблема – ніде буде зберігати продукцію нового врожаю: частина сховищ на окупованих територіях, а частина знищена.