Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вагомі причини відмовитися від солодкого


21.06.2013

Шоколад, цукерки, печиво, тістечка, цукрові булочки, пампушки, пряники. Скільки ж солодких спокус! Іноді просто неможливо відмовити собі в задоволенні поласувати чим-небудь смачненьким.
Проте у всьому потрібно знати міру - адже крім зіпсованих зубів і фігури ласунів чекають ще маса проблем зі здоров`ям.
Звичайно, без солодких ласощів обійтися не можна - в них містяться вуглеводи, життєво необхідні для правильної роботи організму. Наші клітини цілком залежать від регулярного надходження в організм вуглеводів, адже вони забезпечують енергетичний підйом.
Крім цього, цукор сприяє виробленню серотоніну - «гормону щастя». Але якщо любов до солодкого перетворюється на пристрасть, можуть виникнути серйозні проблеми із здоров`ям.
За останній час ученим вдалося з`ясувати дуже багато нового про шкоду солодких продуктів.

Безпліддя
Недавнє дослідження, проведене фахівцями з Гарвардського університету, показало, що вживання великої кількості солодощів впливає на вироблення тестостерона і естрогену.
Цукри підвищують рівень вироблюваних печінкою ліпідів, а вони у свою чергу зменшують рівень особливого білка SHBG. Саме SHBG відповідає за баланс між вмістом в крові тестостерону і естрогену, брак яких згодом може привести до розвитку безпліддя.

Рак кишечника
Американські учені також попереджають, що до сумних наслідків пристрасті до солодкого належить і рак. Вживання великої кількості солодких борошняних виробів примушує підшлункову залозу посилено виробляти інсулін — це може спровокувати утворення злоякісних пухлин в кишечнику. Такий висновок був зроблений лікарями на основі спостереження за декількома тисячами жінок.

Солодощі згубні для мозку
Особливі побоювання викликає у фахівців можливий згубний вплив солодощів на мозок людини. Іспанські фахівці стверджують: цукор негативно впливає на мозок.
Учені вивчили на мишах рідкісну спадкову хворобу - синдром Лафора. При цьому захворюванні глікоген починає відкладатися в клітинах мозку. В результаті розвиваються епілептичні припадки, рухові порушення і недоумство.
Щоб в клітинах головного мозку не «відкладався» глікоген, в організмі виробляється 2 види особливого білка. За кожний з цих білків відповідає певний ген. У разі пошкодження одного з генів і розвивається синдром Лафора.

Тривалість життя скорочується
Плюсами та мінусами цукру для здоров`я зацікавилися і вчені з Німеччини. Вони встановили, що глюкоза здатна значно скоротити життя людини — в середньому на 25% (це еквівалентно приблизно 15 рокам життя людини). Пізніше висновки німецьких учених були підтверджені американськими дослідниками з Інституту біологічних досліджень Салка в Каліфорнії.

Замінники цукру
Деякі люди у пошуках якнайкращої альтернативи цукру починають вживати його замінники - вони не такі калорійні, а за смаковими якостями мало відрізняються від «оригіналу». До одних з найпоширеніших замінників цукру належать сахарин, сукламат, аспартам, ксиліт і сорбіт.
Проте і ці речовини можуть завдати шкоди здоров`ю, якщо не дотримуватися міри. Наприклад, сахарин (випускається у вигляді пігулок по 40 міліграм) у великих дозах може сприяти утворенню злоякісних пухлин - його рекомендується вживати не більше 4 пігулок на день. Побічними діями сукламата і аспартама можуть бути алергія, а ксиліт і сорбіт мають жовчогінну і послаблюючу дію.

Що робити ласунам?
Що ж робити ласунам, які не в силах відмовитися від своїх улюблених ласощів? Для таких людей найголовніше правило - знати міру! Адже всі ці страшні наслідки виникають тільки у разі зловживання солодкими продуктами.
Але якщо ви все-таки відчуваєте, що не в силах відмовитися від чергового шматочка тортика або тістечка, спробуйте слідувати цим порадам дієтологів:
замініть цукор медом, сухофруктами і фруктами - натуральними солодощами;
обмежте споживання глюкози і перейдіть на «природні» підсолоджувачі: фруктозу або лактулозу (вони у великих кількостях містяться у фруктах);
спробуйте пити чай без цукру, а замість солодких газованих напоїв вживайте мінеральну воду.

Солодкий компроміс
Якщо без солодкого ніяк не обійтися, спробуйте хоча б перейти на найменш шкідливі солодощі, наприклад:
Мед. 100 г цього продукту містить добову норму заліза, марганцю і магнію. Якщо у вас немає алергії на продукти бджільництва, переходьте на мед! Він має антимікробні властивості, корисний при застудах, закрепах, безсонні. Калорійність - в 100г - 320 ккал.Мармелад. Пектин, що міститься в мармеладі, дуже корисний - він вбирає і виводить з організму токсичні речовини, навіть солі важких металів і радіонукліди. Також сприяє очищенню організму від «поганого холестерину». Калорійність - в 100г - 290 ккал.
Сухофрукти. Дуже багаті клітковиною (особливо фініки і урюк: 1,5 г на 100 г продукту), залізом, магнієм. Це корисно для судин, серця і шлунково-кишкового тракту. Калорійність - в 100 г - 240 - 270 ккал.
Зефір. Звичайно, не далеко найкорисніший десерт, але все-таки менш шкідливий, ніж тістечка і цукерки. У зефірі багато білка, є залізо і фосфор. Калорійність - в 100 г - 300 ккал.
Є хороша приказка: попереджений - означає озброєний! Вона стосується і нашого здоров`я. Знаючи можливі наслідки пристрасті до солодощів, ми можемо захистити себе від них. Пам`ятайте про золоту середину, і тоді вам не доведеться жалкувати про черговий з`їдений шматочок шоколадки або цукерочки.