Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вагітність всупереч діагнозу. Які шанси?


23.11.2017

Люди, які ніколи не зіштовхувалися із проблемою непліддя, і пари, які хоча б рік не могли зачати дитину, дивляться на світ зовсім по-різному. Жінки, яким не вдається завагітніти, постійно шукають інформацію про свою проблему, намагаються її вирішити будь-яким способом. І коли всі методи випробувані, але бажана вагітність так і не настає, у чоловіка і жінки залишається надія лише на штучне запліднення. На що можна сподіватися неплідним парам, які перспективи розкриває екстракорпоральне запліднення, розповідає ембріолог МЦ «Боголюби» Катерина ЛИТВИНЮК.

– Кому рекомендоване штучне запліднення?
– Насамперед треба зауважити, що існують різні методики екстракорпорального запліднення, кожну з яких підбирають індивідуально. Наприклад, у МЦ «Боголюби» метод IVF використовують для пацієнток віком до 35 років, чоловіки яких мають нормальну спермограму або легку форму астенозооспермії (знижена кількість активних форм сперматозоїдів). Метод ICSI використовують для пацієнток, яким більше 35 років, для пацієнтів, у яких вже була невдала одна або декілька спроб IVF, коли наявні антиспермальні антитіла в еякуляті, непліддя невідомого генезу, при астенозооспермії, некрозооспермії (велика кількість неживих сперматозоїдів), олігозооспермії (низька кількість сперматозоїдів), олігоспермії (малий об’єм еякуляту), криптозооспермії (наявні поодинокі сперматозоїди в еякуляті), тератозооспермії (недостатня кількість нормальних морфологічних форм сперматозоїдів), азооспермії тощо.
– Чи можна завдяки екстракорпоральному заплідненню обрати стать майбутньої дитини, запобігти певним захворюванням тощо?
– Причиною непліддя, невиношування вагітності, самовільних абортів, зупинки розвитку плоду під час вагітності, неспроможності зачати дитину тощо можуть бути хромосомні аномалії подружжя. Щоб дізнатися про генетичні особливості сімейної пари, треба здати кров на аналіз каріотипу – набору хромосом (їх кількості, форми, розміру та ін.) У результаті молекулярного обстеження генетик отримує детальну інформацію про генетичні особливості пари. Такий аналіз можна зробити у медичному центрі. Для обстеження ембріонів на мутації конкретних генів використовують метод ПГД –преімплатаційну генетичну діагностику. Також за допомогою методу ПГД можна визначити стать майбутньої дитини. Цей метод дуже дороговартісний, але 100% точний. Такий аналіз також можна зробити у медичному центрі.
– Чи обов’язково в результаті штучного запліднення настає багатоплідна вагітність?
– Інколи багатоплідна вагітність може настати у випадку перенесення двох або трьох ембріонів. Надзвичайно рідко (але можливо) багатоплідна вагітність настає після перенесення одного ембріона. Це відбувається внаслідок того, що одна запліднена яйцеклітина під впливом невідомих науці факторів ділиться на дві, кожна з яких у подальшому розвивається самостійно. Йдеться про монохоріальну двійню, де обидва плоди мають абсолютно ідентичний набір хромосом та генів.
– Від чого залежить успіх ЕКЗ, і які шанси завагітніти з першого разу?
– Ні для кого не секрет, що з віком репродуктивні функції жінки знижуються, тому чим молодша пацієнтка, тим вищі її шанси завагітніти з першої спроби. Загалом настання вагітності у жінок до 35 років сягає 40-50%, у жінок 35-40 років – 20-30%, у жінок після 40 років – 5-12%. Жінкам, які старші 43 років, ми рекомендуємо використовувати донорські ооцити, щоб збільшити шанси завагітніти. Також велике значення має психічний та емоційний стан жінки. Ми завжди рекомендуємо жінкам приходити в гарному настрої та усміхатися.
– Як ЕКЗ впливає на здоров’я майбутньої дитини?
– Діти, народжені в результаті ЕКЗ, абсолютно нічим не відрізняються від дітей, зачатих природнім шляхом. Першій дитині, яка народилася в результаті IVF, вже більше 30 років. Відтоді з’явилося на світ понад п’ять мільйонів так званих дітей із пробірки. У результаті численних досліджень учені не виявили у таких діток жодних відхилень. Вони народжуються здоровими і тішать своїх батьків.
 
ОДНА МЕТА – РІЗНІ СПОСОБИ
Штучне або екстракорпоральне запліднення – це запліднення поза організмом жінки. До нього вдаються, якщо у майбутніх батьків є якісь порушення в репродуктивному здоров’ї. Це один з найефективніших методів лікування непліддя. Існують різні методики ЕКЗ. IVF – це так зване запліднення у пробірці, коли в тарілку з яйцеклітинами поміщають невеликий об’єм попередньо обробленої сперми, сперматозоїд самостійно проникає в яйцеклітину і відбувається запліднення. ICSI – інтрацитоплазматичне введення одного сперматозоїда в яйцеклітину, коли ембріолог за допомогою електронного мікроскопа відбирає найкращий, на його погляд, сперматозоїд і спеціальними інструментами вводить його в ооцит. TESA – метод схожий на ICSI, використовують його для пацієнтів з азооспермією, у яких в еякуляті відсутні сперматозоїди, але їх вдалося добути в результаті біопсії яєчка.
Інна СЕМЕНЮК,
Волинська область.