Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вареники


15.02.2018

Однією з найбільш популярних і улюблених багатьма поколіннями українців національних страв є вареники, 
рецепт яких настільки ж простий, наскільки смачний готовий продукт. Вареники з м’ясом, картоплею, 
грибами і капустою слугують відмінним варіантом ситної та смачної другої страви, а не менш популярні 
вареники із солодким сиром та свіжими ягодами успішно замінюють в українській кухні вишукані десерти.
 
Вареники з картоплею
Щоб приготувати домашні вареники з картоплею, рецепт яких знайомий кожній домогосподарці, необхідно замісити прісне тісто і підготувати начинку.
Інгредієнти – склянка води, яйце, 0,5 ч. ложки солі, дві склянки борошна, 4-5 картоплин, цибулина, 2-3 ст. ложки олії.
Приготування. У злегка підігріту воду вбиваємо яйце, солимо і ретельно розмішуємо. Поступово додаємо борошно і добре вимішуємо, щоб в результаті вийшло досить щільне та еластичне тісто. Обертаємо його в плівку і залишаємо на 30-40 хвилин, аби воно «дійшло».
У цей час готуємо начинку, для чого відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді. Очищуємо і подрібнюємо цибулю, яку необхідно злегка пасерувати на олії до золотистого кольору. Гарячу картоплю добре розминаємо і з’єднуємо з піджаркою з цибулі, перчимо до смаку.
Тісто ще раз вимішуємо і зручним для вас способом готуємо порційні «коржики», в які поміщуємо трохи охололу начинку. Ретельно скріплюємо краї тіста і відварюємо вареники з картоплею 5-7 хвилин (поки не спливуть) в злегка підсоленій воді. 
Особливо добре смакує готова страва зі сметаною і підсмаженою на олії цибулею.
 
Солодкі вареники з сиром
Любителям молочної продукції можна запропонувати рецепт вареників із сиром, які не тільки ароматні та смачні, а й корисні.
Інгредієнти. Сироватка, або склянка води, яйце, склянка борошна, щіпка солі, 400 г сиру, два яйця, цукор за смаком.
Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху поглиблення і акуратно вбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Починаємо розмішувати, поступово додаючи воду або молоко. У міру потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто. Щоб начинка вийшла більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком і ретельно розтираємо до однорідності. Підготовлену начинку акуратно «запаковуємо» в тісто і відварюємо в підсоленій воді. Вареники із сиром рекомендується подавати до столу з вершковим маслом і сметаною.
 
Солоні вареники з сиром
Пікантний смак цих вареників можна додатково приправити спеціями і зеленню. Тісто для цієї страви готують аналогічно попередньому рецепту, а ось начинка кардинально відрізняється. Замість родзинок і цукру до сиру додаємо достатню кількість солі, а також порізану зелень (зелену цибулю, кріп, петрушку) і спеції за смаком.