Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Варикозне розширення вен


26.07.2012

Це захворювання, що важко піддається повному й остаточному лікуванню. Особливо страждають від нього люди, які за специфікою своєї роботи змушені проводити багато часу на ногах. До групи ризику належать також ті, хто веде сидячий спосіб життя і має надлишкову вагу.

ОСКІЛЬКИ основною причиною захворювання є порушення кровообігу, потрібно насамперед визначити, з чим це пов’язано, і спробувати усунути фактори, які заважають нормальному кровообігу.
При стоячій роботі необхідно через кожні півтори години трохи походити або піднятися 10-15 разів на пальцях. По можливості 2-3 рази протягом робочого дня тримайте хвору ногу по 5-10 хвилин у горизонтальному положенні.
Хороший лікувальний ефект дає бинтування ніг еластичним бинтом. Бинтувати слід вранці, не встаючи з ліжка, злегка піднявши ногу. При цьому стопа повинна бути піднята під прямим кутом до гомілки. Бинт накладати у напрямку від основи пальців стопи до коліна або стегна. Замість бинта можна використовувати еластичні панчохи.
Для профілактики і лікування варикозного розширення вен слід обов‘язково вживати в їжу картоплю, зварену в мундирах, хліб з борошна грубого помелу і страви з пшеничними висівками.
Знавці народної медицини рекомендують вранці і ввечері уражені хворобою місця розтирати яблучним оцтом і одночасно пити яблучний оцет (2 ч. ложки на склянку води, по 2-3 склянки на день).
Розтерти в ступці свіже листя і квітки полину сріблястого, 1 ст. ложку приготовленої сировини змішати з 1 ст. ложкою кислого молока або сметани. Рівним шаром нанести цю суміш на марлю і накласти пов‘язку на ділянку з розширеними венами на півтори-дві години. Такі пов’язки накладати протягом 4-5 днів. Через 2-3 дні курс лікування повторити.
На ніч робити компреси з молочної сироватки. Змочити в сироватці шматок марлі або якоїсь іншої тканини, обернути нею хворі місця і прикрити компресним папером. Тримати всю ніч. Вранці хворі місця обмити холодною водою. Якщо немає сироватки, можна застосовувати для компресу перемелене листя або квітки каштана кінського. Лікування тривале.
Залити 50 г квіток каштана кінського 0,5 л пшеничної горілки, настояти у темному місці протягом 14 днів, періодично збовтуючи. Процідити і пити тричі на день по 30 крапель за 20 хвилин до їди. Курс лікування - 3-4 тижні. Одночасно необхідно змазувати уражені місця кілька разів на день маззю, яка готується так: змішати по 10 г порошку квіток ромашки, листя і квіток шавлії, 50 г розтертих плодів каштана і 5 г картопляного крохмалю. Суміш залити 200 г гарячого курячого жиру, потримати 2,5 години на водяній бані, настояти протягом однієї ночі, знову довести до кипіння, процідити, віджати і остудити.
Півлітрову пляшку на третину її обсягу заповнити березовими бруньками і залити до горлечка горілкою. Настояти протягом 20 днів, періодично збовтуючи. Цією настойкою змазувати хворі місця.