Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вас ошукали? Не опускайте рук!


18.04.2013

Прийшли в магазин, купили омріяну річ. Пораділи, але недовго, річ зламалась. Таких ситуацій у нашому житті не зменшується. Тож у таких випадках керуймося Законом України «Про захист прав споживачів». Зупинимось на деяких його положеннях.

Придбав у магазині шафу, але її колір не сподобався дружині. Чи можна зробити обмін?
Так. Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний. Причинами такого обміну може бути те, що річ не підходить за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром тощо. Це передбачено в статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів». Однак, зважте: обміняти товар на інший можна протягом чотирнадцяти днів, якщо триваліший строк не оголошений продавцем. Є й така умова: обмін провадиться, якщо товар не використовувався і збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ.

Купив мобільний телефон, який «відключився» через кілька днів. Фірма відмовляється його замінити, посилаючись на те, що я ним користувався. Що робити?
З вашого запитання напрошується висновок, що ваш телефон зламався протягом дії гарантійного строку. Тож, варто розібратися, чим зумовлена його «непрацездатність». Чи це є наслідком вашого необережного користування, чи такий дефект допустив виробник (причину виникнення недоліку товару зобов'язаний доводити продавець (виробник) товару).
За Законом у разі виявлення недоліків, ви маєте право вимагати: пропорційного зменшення ціни; безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; відшкодування витрат на усунення недоліків товару. При цьому, встановлено строк для безоплатного усунення недоліків - чотирнадцять днів з дня пред'явлення вимоги або за згодою сторін в інший строк.
Декілька разів здавав на ремонт до сервісного центру нову відеокамеру. Все дарма, хочу повернути гроші. Як?
Для цього необхідно підтвердити, що недолік є істотним, оскільки робить неможливим використання товару відповідно до його цільового призначення та після його усунення проявляється знову (це засвідчується документами із сервісного центру). По цьому, ви зможете розірвати договір купівлі-продажу та повернути собі вартість відеокамери. При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі (частина третя статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів»).
Але є й інший варіант - ви маєте право вимагати заміни товару на такий же або аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника). Однак, ще раз наголошую: ці вимоги споживача не задовольняються, якщо доведено, що недоліки товару виникли через порушення правил користування ним або його зберігання. Доводити це має продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача). Споживач має право брати участь у перевірці якості товару особисто або через свого представника (стаття 8).
ДОВІДКОВО. Істотний недолік - недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак: він взагалі не може бути усунутий; його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів; він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

Чи поширюється Закон України «Про захист прав споживачів» на приватну фірму-покупця?
У Законі прямо встановлено: споживачем є фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника. Тобто, якщо ви купуєте товар і фактично використовуєте його для потреб фірми, або для здійснення підприємницької діяльності, то норми Закону України «Про захист прав споживачів» не застосовуються.
Тому, приміром, звертаючись до суду, перевірте чи достатньо підтверджень тому, що використання товару не пов’язане із підприємницькою діяльністю фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності.
Ще одне, про що варто знати. Закон регулює відносини споживача з підприємством, установою, організацією чи громадянином-підприємцем, які виготовляють та продають товари, виконують роботи і надають послуги, незалежно від форм власності та організаційних форм підприємництва. Тож, якщо ви купуєте товар або замовляєте послуги у фізичної особи, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, то у випадку неналежної якості, претензії слід пред'являти на підставі Цивільного кодексу України, а не Закону України «Про захист прав споживачів».

До якого суду звертатися ошуканому споживачеві?
Судовий захист прав споживачів здійснюється загальними судами за правилами цивільного судочинства в порядку позовного провадження.
За частиною п'ятою статті 110 Цивільного процесуального кодексу України позивачу в справах про захист прав споживачів надано право на свій розсуд вибирати до якого суду загальної юрисдикції подавати позов. Це можливо за місцем знаходження відповідача, за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору. Виняток – випадки виключної підсудності. Так, за місцем знаходження майна або основної його частини пред'являються позови, що виникають з приводу нерухомого майна, а за місцезнаходженням перевізника – позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу.

Ольга ШЕРШЕЛЬ, заслужений юрист України.