Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Васильківщина на марші


07.02.2013

На початку тижня губернатор Дніпропетровщини Дмитро Колєсніков здійснив робочу поїздку до Васильківського району. Це його черговий візит після відвідин Дніпродзержинська, Верхньодніпровська, Павлограда, Нікополя, Царичанського, Межівського, Магдалинівського та Криничанського районів.

ЗВІСНО, що керівник області найбільше переймався існуючими проблемами аграрного району. А минулий рік показав, що хлібороби без належного застосування передових технологій і сучасної техніки ще не в силі протистояти погоднім умовам, які завадили торік отримати гарні врожаї. Тому закликав сконцентрувати зусилля на тому, щоб успішно підготуватися і провести на належному рівні весняно-польові роботи. Саме завдяки отриманню кращих врожаїв, а також більш чіткій і злагодженій роботі місцевої переробної промисловості в значній мірі будуть вирішуватися й соціальні програми громади.
За офіційними даними у 2012 році у Васильківському районі на чверть зросла заробітна плата, яка складає 2179 гривень. За рахунок обласного бюджету забезпечені водою село Медичне та поліпшене водопостачання до райцентру, виконано капітальний ремонт дошкільного навчального закладу в Манвелівці, впроваджено енергозберігаючі системи опалення в дитсадку села Медичного, створено навчально-виховні комплекси в Новогригорівці і Добровільному, продовжено будівництво полігону твердих побутових відходів та санування звалища сміття поблизу райцентра.

Голова облдержадміністрації зазначив, що головним пріоритетом 2013-го року й надалі залишається розвиток сільських територій. І Васильківщина в цьому має свої позитивні здобутки і обнадійливі перспективи. На нинішній рік передбачено реалізацію програм з питань розвитку транспортної інфраструктури та охорони навколишнього середовища, водопостачання, газифікації, електроосвітлення, реконструкції соціальних приміщень. Зокрема, на завершення будівництва полігону твердих побутових відходів з облбюджету передбачено виділити 6,8 мільйона гривень, а на ремонт комунальних доріг 797 тисяч. (Остання цифра викликала пожвавлення в залі засідань як членів колегії, так і запрошених, адже стан доріг в районі вимагає мільйонних вкладень, яких поки що ніде взяти).
Того ж дня голова облдержадміністрації Д. Колєсніков взяв участь в урочистому відкритті навчально-виховного комплексу у найвіддаленішій глибинці району - Новогригорівці. Ще в 1993-му році тут було закрито дитячий садочок. Відтоді ніде було малюкам отримувати дошкільну освіту. Тепер до ладу став НВК на п’ятнадцять дітей. Тут, на базі дев’ятирічки, створено всі необхідні умови для наймолодших відвідувачів. Д.Колєсніков запевнив, що й надалі особлива увага керівників державної вертикалі буде спрямована як на поліпшення освіти, лікування, так і на турботу про людей похилого віку і насамперед ветеранів. До речі, він закликав присутніх активізувати підготовку на різних рівнях до відзначення 70-річчя визволення Дніпропетровщини від фашистської окупації.
Відвідав губернатор сирцех приватного акціонерного товариства «Комбінат «Придніпровський». Його генеральний директор Віктор Веретенніков красномовно розповідав про колишні досягнення периферійного виробництва (колись заводу). Тепер же тут немало проблем і найголовніша – малозабезпеченість якісною сировиною. В результаті замість проектних тридцяти тонн тут виробляється щомісяця тільки десять тонн голландського сиру. Для вирішення цієї проблеми в області почала діяти масштабна програма зі створення малих ферм в одноосібних господарствах, а також приймальних молокопунктів від населення.
Неабияку зацікавленість губернатора викликало знайомство з роботою дозвільної служби Васильківського району, через посередництво якої в короткий термін (як правило, завжди була неприємна і тривала тяганина по інстанціях) в одному кабінеті можна вирішити всі питання і отримати відповідні документи. Однак високого посадовця засмутило те, що колектив дозвільної служби з початку року не зареєстрував жодного підприємця, а це свідчення того, що відсутня ініціативність, в тому числі і в середовищі самих безробітних, яких у Васильківському районі ще досить багато.

Олександр СВЯТИНА. Васильківський район, Дніпропетровська область.
На знімках. Радіють малята та їхні мами новому дитячому закладу Новогригорівки.

Зустріч Д. Колєснікова з відвідувачами
дозвільного центра.

Фото автора і Миколи М’якшикова.