Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відбираємо на плем’я


03.09.2020

Кращим віком відбору курей на плем’я вважається 120-130 днів, коли розвиток молодняку ​​вже завершився і зовнішні форми тіла можуть підказати про потенційні можливості курки-несучки. При цьому необхідно звернути увагу на темперамент птиці, пігментацію гребня, сережок, шкірного покриву ніг. Здорова, добре розвинена птиця має яскраво-червоний гребінь і сережки, жовті ноги. З віком шкіра ніг стає блідою в силу витрачання з яйцем фарбувального пігменту.
Важливою ознакою відбору до продуктивного стада є жива маса. У цьому віці для породи Легорн вона повинна складати 1200-1300 гр. Про мінеральні порушення в годівлі в період вирощування скаже стан кіля грудної кістки: він повинен бути  прямим, без викривлення. Дзеркалом здоров’я птиці є стан пір’яного покриву. Оперення має бути чистим, блискучим, щільно прилягати до тулуба. Ні про яке здоров’я не можна говорити, якщо у птиці не вистачає сил для щільного утримання крил на тулубі: хвора птиця залишає їх провислими до землі.
Оглядаючи і відбираючи птицю, необхідно звертати увагу на тулуб - він повинен  бути широким, глибоким і довгим, з широкою і глибокою грудною кліткою, рівною спиною, міцними і широко розставленими ногами.
Вирощена в домашньому господарстві птиця, яка не відповідає вимогам хорошої несучки, вибраковується. 
При комплектуванні домашнього стада курей, якщо яйця не будуть використовуватися на відтворення, від півня можна відмовитися. Кури і без нього яйця нести будуть. Але біологічний фактор все ж присутній. Періодичне «ку-ка-рі-ку»  сповіщає птахів про спокійне оточення, і кури поводяться більш впевнено. А при необхідності на кожні десять курей яєчних порід залишають одного півня. Відібраний молодняк в приміщення для дорослої птиці переводять у 120-денному віці, з такою умовою, щоб курочка почала яйцекладку на своєму постійному місці.
З цього дня до 150-денного віку - часу отримання куркою офіційного статусу несучки, вона вважається ремонтною. Ремонтний період необхідний птиці для підготовки до статевої та фізичної зрілості - початку яйцекладки. Це важливий момент, від проведення якого залежить майбутня несучість.
У цей період не бажано вживати заходів для форсування початку ранньої яйцекладки, оскільки не завершено повне дозрівання. Не слід захоплюватися і надмірним згодовуванням високобілкових кормів (макухи, шроту, м’ясо-кісткового борошна та ін.) Необхідно збільшити в раціоні зелену масу люцерни, конюшини.
Важливим важелем впливу на несучість є тривалість світлового дня. У початковий період яйцекладки молодих курей вона повинна знаходитися на природному рівні. Ближче до осені, у міру скорочення світлового дня, вранці і ввечері включають електричне освітлення, поступово нарощуючи світловий день, доводять його до 13-14 годин на добу. Занадто довгий світловий день може викликати у курей передчасну линьку.
Важливою умовою у підтримці нормальної життєдіяльності та високої несучості курей є температурний режим в приміщенні. Кращою вважається температура, яка забезпечує найвищу продуктивність при мінімальних затратах корму. Для курей це 13-15°С. Якщо при 5 градусах морозу від курей ще можна отримати 20-25% несучості, то при 10 градусах нижче нуля яйцекладка повністю припиняється.
Взимку в безвітряну погоду при температурі повітря нижче 15°С курей на вигул не випускають. Щоб уникнути обмороження гребінь і сережки в холодну пору змащують олією.
Дуже важко переносять кури і високу температуру. Сорокаградусну спеку вони можуть витримати не більше 6 годин, після чого гинуть. При 18°С тепла кури споживають води в два рази, при 35° - в п’ять разів більше, ніж кормів. Високі температури також негативно впливають на вагу яєць і товщину шкаралупи.
Періодично у птахів відбувається заміна старого пір’я новими. 
Періодична линька пера відбувається щорічно у дорослої птиці. У нормально вгодованих несучок вона починається у жовтні-листопаді і швидко, протягом півтора-двох місяців, закінчується. У слабо вгодованих і поганих несучок зміна пера починається на початку літа (червень-липень) і протікає набагато повільніше, протягом трьох-чотирьох місяців.
Під час линьки у більшості випадків кури повністю припиняють яйцекладку, іноді частково. Чим раніше починається зміна пера у несучок, тим коротше у неї продуктивний період і тим менше від неї отримують яєць. Ті кури, які під час линьки продовжують нестися і зберігають червоний глянцевий колір гребня і сережок, залишаються в господарстві на другий рік продуктивності, щоб навесні отримати від них потомство.
І хоча сам процес линьки болючий, кращі, здорові несучки переживають його легше. Вони більш активні, охоче підходять до годівниці. На нічліг до сідала відправляються з повним зобом, що легко встановити легким промацуванням.
В період линьки кури стають більш чутливими до вогкості, холоду, протягів і легко піддаються захворюванням. Тому в цей час  необхідно особливо уважно підходити до умов утримання.
Період линьки для птиці пов’язаний з додатковою  витратою поживних речовин і енергії. Враховуючи це, в раціон птиці необхідно вводити білкові корми тваринного походження (м’ясо-кісткове, рибне борошно, молочні продукти), мінеральні, вітамінні препарати. Корисним буде і згодовування капустяного листя - джерела доступної сірки для утворення пера, трави бобових культур - конюшини, люцерни. Бажаною і корисною підгодівлею при линьці є насіння бузини, калини, ягоди глоду, які згодовують відвареними разом з вологою сумішшю.