Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Веганські пайки і бандера-смузі на експорт: як молодь наближає перемогу


07.09.2022

Програма USAID «Мріємо та діємо» створила платформу для громадських активістів diemo.in.ua. На ній зібрані історії молодих активістів, громадських діячів, волонтерів. Тут приклади ефективних проєктів, створених і до повномасштабної війни росії проти України, і після. Одні ініціативи про те, як робити міста та села більш успішними, комфортними й привабливими, інші – про те, як буквально рятувати життя у воєнний час.
Платформа складається з двох розділів:
Активізм з нуля. Тут детально розписані кейси вдалих ініціатив, які зібрали ще до повномасштабного вторгнення росії. Такі собі покрокові інструкції для тих, хто хоче втілити власний проєкт. Тут кейси, що покращують міський мікроклімат, впроваджують інклюзію, спрощують комунікацію влади і громади. Далі туди додаватимуться кейси, які допомагають Україні боротися із ворогом.
Інший розділ платформи – Країнотворці – створений у колаборації з Міністерством молоді та спорту України і покликаний надихнути молодь до активізму. Тут зібрані історії молоді, яка швидко відреагувала на повномасштабну агресію росії проти України і налагодила допомогу: військовим, переселенцям, тваринам; а ще тут – історії тих, хто бореться на фронті, і тих, хто віддали своє життя за нашу країну.
Серед героїв і героїнь платформи – Тамара Х’юман, засновниця проєкту «Веганська Кухня України»: активісти годують веганськими обідами переселенців, волонтерів і тероборону. Також Тамара з колегами відправляють пайки із веганськими продуктами на фронт хлопцям та дівчатам із ЗСУ. Наразі вони відправили вже більш як 400 таких посилок і не планують зупинятися, адже попит великий. 
Інша героїня – Катерина, активістка із Запорізької області. Її волонтерська команда оперативно, з перших днів повномасштабного вторгнення росії, організувала збір теплого одягу, плащів, взуття, карематів для ТРО Запоріжжя та ТРО Полог, допомагали будувати блокпости, плести маскувальні сітки. Також із перших днів вони допомагали в евакуації мешканців міста та області, потім – організували евакуацію залізничників та їхніх сімей.
Пізніше вдалося передати колегам-залізничникам, які вступили до лав ЗСУ,  аптечки, препарати для очищення води, павербанки, рації, тактичну амуніцію. 
Ще один герой платформи – Павло – до початку повномасштабної війни був музичним продюсером, у своїй студії звукозапису він допомагав створювати хіт «Гуси» Вельбоя. Зараз Павло − один із найактивніших та найдієвіших волонтерів Охтирщини. Закупівля захисного обладнання для військових, тепловізорів, біноклів, аптечок та гуманітарна допомога цивільним – тепер це його основна діяльність.
У найважчі березневі дні повномасштабної війни, під час бомбардувань російськими окупантами Охтирки, у Павла разом із друзями виникла ідея створити мерч «Місто-герой». Це авторський малюнок пляшки «коктейлю молотова» або бандера-смузі. В Охтирці їх робили для росіян у найпоширенішій міській тарі – банках з-під охтирського пива. Тепер футболки із цим артом користуються попитом не тільки в Охтирці – їх замовляють навіть з Європи. Частина коштів від продажу йде на потреби Збройних Сил України та територіальної оборони. 
«Це лише початок. Будемо збирати ще більше ініціатив та разом з активістами розповідати, як кожен зможе їх втілити», – розповідають творці ресурсу. 
Також кожен може подати на цю платформу власний проєкт, власну історію, щоб про них дізналися якомога більше людей