Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вегетаріанство: бути чи не бути


25.04.2013

На вегетаріанство зараз «хворіє» багато хто. Проте, незважаючи на видимі переваги цього режиму харчування, недоліків у нього не менше.
Учені довели, що прихильники вегетаріанства рідко страждають ожирінням і підвищеним рівнем холестерину. Крім цього, порівняно з любителями м`яса, вегетаріанці можуть похвалитися кращим здоров`ям і більшою тривалістю життя.
До речі, до кінця не ясно, чи дійсно своїм довголіттям вегетаріанці зобов`язані особливостям харчування. Цілком можливо, впливає і той факт, що серед «травоїдних» менше курців і більше спроможних людей.


Проти: вегетаріанці обділені вітамінами і мікроелементами
Супротивники вегетаріанства стверджують, що люди, які не їдять м`яса, мають брак цинку, заліза, вітаміну B12, білка, йоду і кальцію.
Словацький дослідницький інститут харчування виявив, що у дітей батьків-вегетаріанців, дійсно, спостерігається брак білка, а рівень заліза в крові нижчий за норму.

За: людина не пристосована для м`ясної їжі
Існує думка, що травна система людини не пристосована для перетравлювання м`яса. Наприклад, Аллен Карр (що прославився методикою «Як кинути палити») стверджує, що «м`ясо для людини — сурогат, що не має необхідної поживної цінності». Наш кишечник дуже довгий, а м`ясо швидко розкладається. Тому за своє «довге життя» в людському організмі воно стає отрутою.

Проти: їсти м`ясо – це природно
Супротивники вегетаріанства, спираючись на знахідки палеонтологів, стверджують, що «хижацтво» у нас в крові. Учені Каталонського університету Ровіра і Віргилії виявили останки якнайдавнішого європейця. Вік знахідки оцінюється в більш як мільйон років. Знайдена поряд проста зброя і кістки тварин указували на те, що наш предок харчувався м`ясом диких тварин.

За: прихильники вегетаріанства розумні і освічені
Вважається, що вегетаріанцями стають найбільш освічені і соціально відповідальні люди. Так учені британського Університету Саутгемптона провели багаторічне дослідження. В результаті вони дійшли до висновку, що діти з високим рівнем IQ, зростаючи, частіше стають вегетаріанцями.

Проти: вегетаріанці «загальмовані» люди
Відомо, що вегетаріанці замінюють м`ясо соєвими продуктами. Проте фахівці Оксфордського університету виявили, що цей продукт – джерело незамінних амінокислот для вегетаріанців — погано впливає на пам’ять. У тих, хто регулярно балується соєвим сиром Тофу, активність мозку нижча на 20 відсотів.

За: вбивати тварин – жорстоко
Вегетаріанці вважають, що їсти м`ясо інших живих істот – жорстоко. Особливо, коли в цьому немає життєвої необхідності. Дійсно, деякі стають «травоїдними» саме з цієї причини. Навіть віддаючи собі звіт в можливих проблемах із здоров`ям, люди роблять усвідомлений вибір на користь вегетаріанства після того, як «подивилися в очі» тваринам на бійні.

Проти: жорстоко примушувати людину змінювати харчові звички

Вегетаріанство – розкіш, яку можуть дозволити собі лише жителі південних країн. «Експортувати» цей спосіб життя в регіони, де тваринна їжа – основне джерело енергії, негуманно. До речі, і самі вегетаріанці стверджують: щоб дієта не була на шкоду, не можна просто відмовитися від м`яса. Для правильного харчування, перш за все, необхідно тверезо оцінити і стан свого здоров`я, і фінансові можливості. По-перше, бути вегетаріанцем в країні, де зима втричі довша за літо – досить дорого. По-друге, різка відмова від звичної їжі може завдати шкоди здоров`ю.