Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Великодня кухня


16.04.2020

М’ЯСНИЙ РУЛЕТ
1-1,5 кг свинячої лопатки, олія, сіль і чорний перець (мелений) – за смаком, 2 ст. л. шавлії,  2 ст. л. розмарину, 3 ст. ложки,  апельсинової цедри,  6 зуб. часнику,  2 ст. ложки насіння кропу.
М’ясо промийте під струменем води. Зробіть один глибокий надріз на відстані кілька сантиметрів від краю. Розгорніть його по зрізу. Зробіть глибокий надріз паралельно столу. Далі зробіть косі надрізи там, де шар ще більш товстий. Це потрібно для того, щоб м’ясо краще промаринувалося. Змажте м’ясо  олією, посоліть його. Посипте шар перцем, насінням кропу, здрібненим розмарином, а також шавлією. Подрібніть часник. Посипте м’ясо ним і цедрою апельсина. Тепер акуратно згорніть щільний рулет. Посипте сіллю і спеціями, що залишилися, згорнутий рулет. Перев’яжіть його мотузкою й відправте в холодильник. Залишіть його там на 3-4 години, а краще – на ніч. При цьому покладіть його на решітку. Виставте температуру духовки на 230°C. Змажте форму для запікання маслиновою олією. Також збризкайте олією і саме м’ясо. Відправте в духовку на 20 хвилин. Після зменшіть температуру в духовій шафі до 120°C і запікайте ще 60 хвилин. Накрийте рулет фольгою ще на 10 хвилин.
ЗАПІКАНКА М'ЯСНА
М’ясо (яловичина, свинина, телятина) – 1 кг, цибуля – 200 г, олія – 50 г, картопля – 1 кг, молоко – 100 г, вершкове масло – 100 г, яйця – 2 шт., сметана – 300 г, сіль, перець за смаком.
М’ясо відварити, пропустити через м’ясорубку і змішати з підсмаженою цибулею, перцем, сіллю.  Картоплю почистити, відварити, протерти крізь сито, додати гаряче молоко, сирі яйця, сіль, розігріте вершкове масло і добре перемішати. На сковорідку викласти половину картоплі, розрівняти, зверху покласти м’ясний фарш, а на нього – решту картоплі. Запіканку змастити яйцем і запекти в духовці.  Подавати на стіл зі сметаною.