Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«ВЕСНА» дебютувала


24.05.2012

8-а Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарка

Як мені відомо з Інтернету газета «Сільські новини» наприкінці минулого року повідомляла про те, що її автор, відомий український журналіст Михайло Скорик завершив свою нову документальну книжку «Весна», і друкувала один із її розділів «Міфотворчість правди».
Із каталогу організованої Держкомтелерадіо України 8-ої Київської міжнародної книжкової виставки-ярмарку, що відбувалася в Українському домі з 17 по 20 травня, довідуємося, що на ній відбулася і презентація книги Михайла Скорика, що вийшла у київському видавництві ТОВ «Український пріоритет». У книзі 15 розділів із обсягом 624 сторінки. Передмову написав Василь Яременко, кандидат філологічних наук, професор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, член Спілки письменників України, директор Інституту культурологічних та етнополітичних досліджень Міжрегіональної академії управління персоналом, голова Федерації патріотичних видань України.
Автор «Весни», присвятивши її своїм батькам-селюкам, переконаний, що уважний читач прочитавши цю книгу, зрозуміє, що наша щаслива Незалежність не була подарована українському народові, ніби манна небесна. Вона виборювалася століттями й досвідом боротьби багатьох поколінь. А досвід тієї боротьби вдало, а часом і вкрай невдало, піднімав кожну свідому українську душу до спротиву духовного чи інтелектуального. І найважливіше те, що у своєму журналістському спротиві, Михайло Скорик не претендує на винятковість власної боротьби з комуністичним режимом. Він лише на своєму рядовому прикладі засвідчує в документах і персоналіях уособлення і діяльність представників цього режиму: від партбюро до ЦК (кожне прізвище, ім’я та по-батькові). Замість «пухнасто-кучерявих» слів про правозахист свідчать архівні документи, котрі в багатьох випадках оприлюднені вперше. Автор, обстоюючи історичну правду, ніби засвідчує всю суперечливість свого часу та власної поведінки в ньому.
Загалом цю книжку побудовано на документах ди-сидентського руху Київщини, Дніпропетровщини та архівних матеріалах 1960-90 років. Події розгортаються навколо таких особистостей, як Матвій Шестопал, Володимир Рубан, Дмитро Прилюк (деканів факультету журналістики Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка у різні періоди); російського та українського публіциста Анатолія Стріляного; поета Івана Сокульського, дніпропетровського політв’язня, співавтора «Листа творчої молоді м. Дніпропетровська»; відомої дніпропетровської журналістки Інни Барвінок, старанного виконавця цькування роману Олеся Гончара «Собор»; дніпропетровських поетів Михайла Чхана, Олеся Завгороднього, Володимира Сіренка та інших місцевих письменників.
Наклад «Весни» - 1000 примірників, і вона невдовзі з’явиться на книжкових полицях магазинів України. Певен, що ця документальна книжка знадобиться не лише дослідникам дисидентського руху, а й літературознавцям, учителям, викладачам вузів, краєзнавцям, студентській молоді, кожному, хто хоче знати історичну правду про часи комуністичного гніту на українських теренах.

Книга Весна

ВІД РЕДАКЦІЇ. Автор «Весни» на пропозицію редакції газети «Сільські новини» погодився взяти участь у реалізації своєї книги з автографом на замовлення наших читачів. Видавнича вартість одного екземпляра – 50 гривень плюс затрати за поштові послуги. Пишіть, замовляйте.

 

 

 

Микола МИХАЙЛЕНКО,
журналіст київського видавництва «Урожай» (спеціально для «Сільських новин»).
м. Київ.