Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весна: рівняння на військкомат


07.04.2011

Наприкінці березня розпочався весняний призов до лав Збройний Сил та інших військових формувань України. Про те, чи поспішають дніпропетровські юнаки поповнювати ряди новобранців, розповів військовий комісар Дніпропетровського обласного військкомату Юрій Миронов.
Цьогоріч потенційних призовників на території області нараховується 35183 чоловіки. Проте, як визначили в Міноборони, підуть до армії лише 1475 молодих дніпропетровців. Шістдесят відсотків з них залишаться служити на території області.

- Проблем з призовом в останні роки, - запевняє полковник Юрій Миронов, - можна сказати, немає. Більше того, на місце в армії існує навіть конкурс. Адже, для прикладу, з 35 тисяч новобранців ми маємо відібрати менш ніж півтори тисячі. Єдине, викликає занепокоєння стан здоров’я юнаків. Чи то через екологічну ситуацію, чи з якихось інших причин чимало з них не можуть бути допущені до проходження військової служби саме з медичних показань. Новобранці сьогодні проходять медичне обстеження не лише в районі, але й в області. Крім того, існує обов’язковий психологічний відбір. Адже батьки призовників не зацікавлені в тому, щоб у військові колективи, де їхні діти проводитимуть 24 години на добу, потрапили люди з низькими морально-діловими якостями.
Незважаючи на те, що нестачі новобранців у військкоматах нібито не відчувають, ігнорувати призов юнакам віком від 18 до 25 років все ж не радять.
- Дехто вважає, що, коли не отримав повістку, з’являтися до військкомату не треба. Це хибна думка, - пояснив полковник Миронов. – Ми не маємо можливості вручити повістку всім потенційним новобранцям. Але, почувши про початок призову, молода людина протягом десяти днів обов’язково має прийти до військового комісаріату. За неявку без поважної причини на порушника накладається штраф у розмірі від 5 до 7 неоподаткованих мінімумів. Для злісних порушників передбачена навіть кримінальна відповідальність.
Та навіть якщо вас не оштрафують (чи не посадять за грати), у майбутньому ігнорування військового обов’язку може створити для чоловіка серйозні проблеми. Зокрема, без документів із військкомату не вдасться офіційно влаштуватися на роботу чи, наприклад, оформити закордонний паспорт. Тому, навіть якщо ви маєте передбачену законом причину на те, щоб не служити, періодично відвідувати військовий комісаріат все ж варто.

Юлія ДУЛАНОВА.