Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняна посадка суниці


06.04.2016

Ділянка, де висаджується суниця, повинна бути рівною, не затіненою. Якщо вона знаходиться на схилі, то він не повинен перевищувати 1-2°. Від холодних північних вітрів ділянку необхідно захистити хоча б чагарниками. Але в низині полуницю саджати не слід, вона не любить, коли повітря застоюється. І не висаджуйте її на ділянку, де торік вирощувалися гарбузові й пасльонові культури.

Розсаду купуйте вже добре розвинену - не менше трьох справжніх листочків на коротких черешках, з густим, довжиною 6-7 см, пучком коріння.

Лунки робіть під шнур, ширина міжрядь 50-60 см, між рослинами в рядку - 15-25 см. Глибина лунок така, щоб корені рослин могли розміститися вільно й повністю.

Але заздалегідь з’єднайте перегній із суперфосфатом і попелом (деревним) і заповніть лунки. На відро перегною - 30 г суперфосфату і півсклянки попелу.

Перед висадженням розсади лунки необхідно ретельно полити, а корені кожного кущика вмочити в глиняну бовтанку. Для цього глину з водою розмішайте до консистенції рідкої сметани.

При посадці не забувайте, що центральна стеблинка кожного суничного кущика закінчується брунькою, її ще називають «серденьком». Стежте, щоб не засипати цю бруньку землею, а то вона загниє, і кущик загине. Після посадки полийте, знову ж оберігаючи «серденько» від води. Поливати – обов’язково, навіть після або під час дощу. А взагалі суницю (як і інші плодові культури) краще саджати у похмурий день. Після поливу ґрунт потрібно замульчувати, хоча б просто землею, але краще - перегноєм, торфом, компостом. Підживити молоді рослини корисно вже тижня через два. У них будуть швидко наростати листя та корені. 15 г суперфосфату розведіть в 5 л води, додайте дві повних ложки деревного попелу, дайте трохи настоятися. Під кожну рослину - л цього розчину.