Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняні проблеми зі здоров'ям


14.04.2011

Втома, сонливість, перепади настрою, блідий вигляд - ось вірні «супутники» перших весняних місяців. 
Причин такого стану кілька - це і гіповітаміноз, адже організм уже вичерпав накопичені за літо вітаміни, і різкі перепади атмосферного тиску, які б`ють по артеріальному тиску. Тому ми вирішили розповісти про те, як допомогти своєму організму справитися з весняними проблемами, щоб повною мірою насолодитися довгоочікуваним потеплінням.

ГАСТРИТ
Вихід із зимового стилю життя дається нелегко органам шлунково-кишкового тракту. Насамперед тому, що взимку ми харчуємося важкою їжею, а з початком весни намагаємося переключитися на більш легкі, рослинні продукти. Організм тут же починає чинити опір, і з`являються ознаки гастриту: біль, дискомфорт і важкість, що виникають у верхній частині живота (частіше після їжі). Якщо не звернути на це увагу, може розвинутися виразка. Тому при цих симптомах зверніться до гастроентеролога. Він випише вам препарати, що блокують кислотність, і антибіотики (оскільки в загостренні гастритів винна бактерія Хелікобактер пілорі). З рецептів народної медицини можна порекомендувати олію з обліпихи (1/2 дес. ложка за півгодини до їди 5 разів на день, протягом 2-х тижнів) і настої квітів календули та кореня аїру (по 50 мл за годину до їди 4 рази на день). Крім того, важливо пам`ятати, що негативні емоції - прямий шлях до хвороб шлунково-кишкового тракту. Тому не забувайте в цей період пити чай на основі м`яти і меліси.

ГіПОВІТАМІНОЗ
Навесні багато хто з нас відчуває слабкість, швидку стомлюваність, зниження працездатності. Все це ознаки гіповітамінозу - нестачі вітамінів. На першому місці - дефіцит вітаміну С, на другому - групи В, на третьому - А. Щоб заповнити втрати аскорбінової кислоти, потрібно в день з`їдати на вибір: 300 г квашеної капусти, 3 апельсини, 5-6 мандарин, 1-2 ківі. Вітамін А постачають овочі помаранчевого і червоного кольору (наприклад, в день можна з`їсти 1 кг моркви, 1,5 кг солодкого перцю), жовток (3 шт.) і печінка (300 г). Вітаміну В1 багато в свинині, бобових, висівковому хлібі. Діти найбільше схильні до дефіциту вітаміну D (кальциферол). Це пов`язано з тим, що вони недоотримують вітамін з їжею і тому, що не вистачає сонця. Справа в тому, що кальциферол нормально засвоюється тільки за наявності ультрафіолету. А цей вітамін регулює засвоєння кальцію і фосфору - головних будівельних мікроелементів кісток. У результаті у дітей розвивається рахіт - захворювання, що виявляється деформацією скелета. Є нестача вітаміну D в зимово-весняний період і у дорослих людей. У них стоншуються кістки, вони стають схильними до переломів, особливо в літньому віці. Цей стан називається остеопорозом. На кальциферол багаті молоко, масло, печінка тріски, риб`ячий жир.