Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняні тривоги


19.03.2015

Нинішня посівна буде чи не найскладнішою для аграріїв за всі роки незалежності і обійдеться у півтора рази дорожче, ніж в 2014 році. За несприятливих погодних умов урожай-2015 буде нижчим торішнього на 15-20%, повідомляє РБК «Україна».

ЗА словами міністра агрополітики Олексія Павленка, обробка гектара ріллі (оранка, внесення добрив, проведення сівби) у цьому році буде коштувати близько 3 тис. грн. У минулому році цей показник становив 2,2-2,3 тис. грн.
Перший заступник міністра агрополітики Ярослав Краснопольський підрахував, що вартість весняної посівної в поточному році складе близько 60 млрд. грн. У аграріїв є 48-50 млрд. грн. Отже, для проведення весняної сівби аграріям потрібно десь взяти ще 10-12 млрд. грн.
Кредитів на проведення посівної банки сьогодні не дають. Аналітики вважають, що розраховувати на фінансування можуть ті, у кого є шанс на роботу з альтернативними продуктами - гарантіями, акредитивами, векселями.
У Міжнародній фінансовій корпорації (IFC) аграріям пропонують запровадити механізм розписок, який вже діє в Полтавській області. Допомогти з посівною може Аграрний фонд. Відомство планує направити 1,5 млрд. грн. на проведення форвардної кампанії навесні 2015 року.
Якщо посівна буде недофінансована, урожай зерна і олійних культур в 2015 році може бути знижений на 15-20% у порівнянні з минулим періодом, вважає президент Аграрного союзу України Геннадій Новіков. Минулого року аграрії зібрали 61,7 млн. т зерна і близько 16 млн. т олійних культур.
Крім того, за даними Гідрометцентру, близько 10% озимих зараз знаходяться в зоні ризику. Тому врожай озимих зернових оцінюється в 22,8 млн. т, а урожай ярих очікується в розмірі 35-40 млн. т, повідомив керівник проектів компанії «АПК-Інформ» Родіон Рибчинський.
А урожай олійних в цьому сезоні може перевищити торішні 16 млн. т, оскільки аграрії роблять ставку на сою та ріпак, відмовляючись від кукурудзи, вважає гендиректор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.
У собівартості посівної близько 30% витрат припадає на добрива і 20% - на паливо. За даними Мінагропрому, в цьому посівному сезоні технологічна потреба в пальному складає 412 тис. т дизпалива і 101 тис. т бензину. Ціна на дизпаливо нині досягає часом 25 грн. за літр. На 85% цими ресурсами аграрії забезпечені - закупили заздалегідь.
Для проведення весняної посівної необхідно 976 тис. т мінеральних добрив, 97 тис. т азотних, 159 тис. т фосфорних і 119 тис. т калійних. Поки що закуплено всього 60% від необхідного обсягу.
Міністр Олексій Павленко пояснив, що браку добрив немає, але не вистачає грошей на їх закупівлю. З початку маркетингового року ціни на міндобрива зросли в 1,5-2 рази. Так, відпускні ціни на селітру зросли до 7,9 тис. грн. за тонну з 3,5 тис. грн. (1 червня 2014 року). Карбамід подорожчав з 4,2 до 8,6 тис. грн. за тонну, нітроамофоска - з 4,2 до 8 тис. грн. за тонну.
Між тим
Міністерство аграрної політики та продовольства України вживає необхідні заходи та акумулює всі наявні ресурси для своєчасного виконання комплексу весняно-польових робіт. Про це повідомив заступник міністра агрополітики Володимир Лапа у рамках експертного круглого столу, який відбувся у прес-центрі ІА «Українські новини».
Він зазначив, що у рамках бюджетного фінансування аграріям вже перераховано 30 млн. грн. Внесені зміни до бюджету щодо виділення 300 млн. грн. на компенсацію банківських кредитів дозволять здешевити кредити фермерам обсягом до 4 млрд. грн. Ці гроші будуть розподілені між областями пропорційно до валового виробництва аграрної продукції.
Протягом найближчих місяців на рахунки сільгоспвиробників надійдуть 50 млн. грн. за форвардними контрактами, укладеними Аграрним фондом. «Крім того, планується додатково закупити 200 млн. тонн зерна, що дасть можливість залучити 1 млрд. 132 млн. грн. Близько 50% від зазначеної суми буде профінансовано вже навесні поточного року. Це дещо пом’якшить нестачу фінансів у виробників», — проінформував Володимир Лапа.
Зі свого боку міністерство запроваджує нові механізми підтримки аграріїв, серед яких — активізація роботи з введенням аграрних розписок
(Матеріал про це читайте на стор. 2).