Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Веснянi турботи бджоляра


26.04.2012

В духмяні рожево-білі кольори вбираються перші провісники фруктових садів абрикоси. Це - стартовий відлік для кожного бджоляра перед першим медозбором. Тобто, як стверджують прискіпливі спостерігачі за природою, рівно через місяць після цвітіння абрикос зацвіте гронами й біла акація.

ЯК НАЙБІЛЬШ ефективно підготувати пасіки до цього досить відповідального періоду?
...Звісно, однозначних порад бути не може. У кожного пасічника свої методи, звички, умови, а також відповідне розташування у зоні кормової бази і тому подібне. Однак є й загальні поняття, про які варто було б нагадати не тільки початківцям, а й тим, хто всерйоз займається цією досить цікавою і захоплюючою справою.
Насамперед для успішного нарощування сили бджолосімей до першого медозбору велике значення має те, як ваша пасіка була підготовлена минулого року до зими і в якому стані вийшла із зимівлі. Якщо, скажімо, в сім’ях було вдосталь кормових запасів і створені оптимальні умови утримання в сховищі, чи на волі, то вам нічого особливо тривожитись. За таких умов після санітарного огляду і профілактичної роботи варто лише вчасно підставляти у гнізда кормові і порожні рамкові щільники. В цих оптимальних умовах продуктивна матка спроможна в короткі строки наростити достатньо молодих бджіл, які продуктивно працюватимуть на весняному медозборі.
Однак переважна більшість пасічників не має можливості з осені створити максимум комфорту для своїх крилатих помічниць. В такому разі варто раціонально використати весь підготовчий передвзятковий період. В прохолодні весняні дні варто було давати сім’ям медову ситу чи кристалізований мед, кладучи на решітки над гніздами десь по 500 грамів корму. А з настанням тепла почати підгодівлю цукровим сиропом (бажано змішаним з медом). Для цього є кілька способів. Найпростіший (дідівський), коли до ретельно утепленого гнізда періодично, раз або двічі на тиждень, підставляти скраю щільникову світло-коричневу рамку, заповнену сиропом. За цієї умови гніздо не охолоджується, а бджоли протягом трьох днів не тільки переробляють штучний корм, а й починають активніше працювати в природі, бо матка інтенсивно відкладає яєчка. Окрім того, десь раз на декаду, варто розкривати за допомогою бджолярської вилки чи ножа запечатані кормові запаси в рамках. Бажано було б при цьому зволожувати їх поверхню ще й водою з росинки. Тоді припасений корм швидше переробляється сім’єю. Цей захід важливий ще й тому, що до початку акацієвого медозбору бажано позбутися у вулику запасів торішнього меду. Чистий акацієвий мед вважається за умови, коли в ньому немає домішок. Чому цього варто остерігатись? Тому, що акацієвий, або травневий мед – безалергійний, чого не скажеш про інші види медопродукції...
Однак, підставляючи чергові щільники, зважуйте на те, щоб крайня рамка обов’язково покривалася бджолами, інакше охолоджуватиме гніздо і це буде не на користь, а на шкоду бджолородині.
Більш простіший спосіб кормової підгодівлі бджіл перед медозбором – це використання звичайних годівничок. Їх ставлять над рамками. За цієї умови внутрішнім теплом підігрівається корм і бджоли більш охоче його переробляють. І знову ж таки варто наголосити, що все гніздо разом з кормушкою варто якомога краще утеплювати. До речі, ветерани бджолярської справи жартома говорять, що у весняний період найголовніша боротьба ведеться навіть не за корма, а за тепло у вулику. Використовують також і рамкові годівнички, які ставлять поруч з гніздом. Та найбільш ефективний спосіб – стимулююча підгодівля в прохолодні весняні дні на волі. Щоб сироп не охолоджувався, над кормушками натягують поліетиленову плівку з боковими отворами. Через плівку сонячні промені створюють парниковий ефект. Однак подібний досвід може бути використаний тільки там, де немає поблизу інших пасік...
Для активнішої яйцекладки теж є чимало порад. Одні додають до сиропу часточку розчину кобальту, або відповідні стимулятори, які можна придбати в спеціалізованих магазинах і ветаптеках, інші радять домішувати звичайних пекарських, або пивних дріжджів. Є й прихильники згодовування з сиропом свіжого молока. З практики знаю, що останній метод найбільш ефективний і доступний. Для цього готують сироп в пропорції 1 л. води на 2 кг. цукру. Причому 20 відсотків води замінюють молоком – додають його в охолоджений сироп перед роздачею у вулики, але це в умовах, коли немає достатнього природного надходження білкового корму.
Трапляється, що одна бджолородина активно забирає корм, інша навпаки – дуже повільно. Виходячи з цього варто встановити відповідні дози, інакше корм може просто закиснути, чого не варто допускати.
Інколи початкуючі пасічники запитують, чи можна готувати сироп без окропу? Запитання досить слушне, адже на кочових точках робити це не так просто. Відповідь позитивна – можна! В молочні бідони чи інший посуд зранку наливають води і засипають цукор в пропорції 1х1. Протягом дня кілька разів перемішують. До вечора цукор розчиниться і його можна згодовувати бджолам.
...Ще цікавляться, як часто давати сироп? Дивлячись, яка ставиться мета. Якщо у вас немає можливості через день підливати щораз по 500 грамів корму, тоді можете цю операцію виконувати у вихідні одноразово, згодовуючи порцію до двох кілограмів цукрового сиропу.
Щодо ефективності так званих збуджувальних підкормок, то найбільша ефективність може бути досягнута в тому разі, якщо стоїть сприятлива тепла погода і бджоли активно носять білковий корм з перших пилконосів. Тут важливе значення має домінуюча кормова база.
В період підготовки пасіки до медозбору ні в якому разі не можна переборщити. Надмірне згодовування сиропу може негативно вплинути і на робочих бджіл, які можуть швидко зношуватися, і на молоде покоління, яке не буде достатньо продуктивним без цілющого високопоживного корму. Скажімо, під час цвітіння садів зовсім не варто давати сироп, адже бджоли активно носять до своїх домівок разом з пилковим кормом найбільш цілющий нектар. В цей час, як правило, бджоли досить активно відбудовують вощину. Тому досвідчені пасічники стараються використовувати цю благодать для нарощування щільників. В сильних сім’ях за сприятливих теплих погожих днів можна відбудувати до п’яти рамок. Це дозволить вибракувати старі щільники. А вже пізніше, під час взятку, щоб не перевантажувати роботою рої, можна підставляти у вулик запасні рамки з сушкою.
...Є чимало порад щодо створення на період травневого медозбору досить високопродуктивних сімей-медовиків. Пасічники-професіонали найчастіше вдаються в цей час до об’єднання основної сім’ї з донорською, відбираючи одну з маток. Таку сім’ю завантажують додатковими корпусами, надставками, а після відкачування меду зайві рамки знову можна рознести по новостворених відводках, які в зиму підуть повноцінними сім’ями.
Є й інші методи. За два тижні до медозбору до вуликів-медовиків відбирають рамки з закритим розплодом (перед виходом), щоб народжені молоді бджоли працювали на медозборі. Звісно, чим потужніша крилата родина, тим вона й продуктивніша. Найбільше при цьому слід остерігатися, аби не допустити роїння, дехто навіть вдається до обрізування маткам крилець.
Під час нарощування бджолосімей, аби не допустити захворювань, варто провести ряд профілактичних заходів. Найкраще було б ще з ранньої весни переселити сім’ї в нові продезинфіковані вулики. Якщо ж цього не зробили, то слід би обробити вулик всередині дезинфікуючими препаратами. Не завадило б цю процедуру повторити, але не пізніше, ніж за два тижні до основного медозбору.
Варто також ретельно оглядати кожен вулик, щоб вчасно виявити хвороби нозематоз, аскосфероз, вароатоз та інші (краще б не виявити) і почати їх лікування. Для цього слід обов’язково мати на бджолярському точку автономну поїлку води. Саме через воду можна при необхідності лікувати своїх крилатих друзів.
Насамкінець ще одна порада: весь час старайтесь ставити в сім’ю для будівництва вощину. Це дозволить не тільки нарощувати кількість щільників, а й боротися із зайвими трутневими чарунками, які псують основні медоносні „плантації”. Щасти вам.

Олександр СВЯТИНА, редакційний пасічник.