Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ВИДАЧУ ДЕРЖАКТІВ обіцяютьнезабаром розблокувати


07.04.2011

Бажаючі отримати на руки документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку, вже третій місяць стикаються з проблемою – державні акти просто не видають. Серед людей найбільш популярні три версії причин, що пояснюють таку ситуацію. Перша – чиновники саботують видачу держактів, щоб спонукати громадян давати хабарі. Друга – держакти не видають навмисно, чекаючи, поки скасують постанову про безкоштовну приватизацію. Третя – держакти притримують до скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, щоб за цей час приватизувати ділянки на себе. Що ж паралізувало видачу державних актів на право власності на земельну ділянку і коли це закінчиться, - говорить генеральний директор державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» Олександр Філатов.

- Чому з видачею державних актів на право володіння земельними ділянками сталася така ситуація?
- Одна з причин – перехідний період при передачі повноважень від Центру земельного кадастру до територіальних органів Держземагентства. З початку 2011 року саме вони здійснюють реєстрацію документів на право володіння земельною ділянкою. На жаль, організаційні моменти передачі повноважень не були до кінця продумані. Тому робота і ускладнилася.
Проте є й глибша причина – прогалини в нормативному врегулюванні питань реєстрації земельних ділянок та прав на них, у тому числі – механізму та строків надання послуг територіальними органами Держземагентства та Центром кадастру, порядку їх взаємодії при наданні послуг, а також джерел, з яких ці послуги будуть фінансуватися. З одного боку, Порядками ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. № 1021, та Тимчасовим порядком присвоєння кадастрових номерів, затвердженим постановою Кабміну від 18 серпня 2010 року за № 749, на Центр кадастру, який функціонує на принципах самоокупності, покладено ряд функцій, з іншого боку – можливості стягувати плату за їх виконання не передбачено. Тобто – грошей наше підприємство брати не може, а платити людям зарплату та податки зобов’язане.
- Але постановою Кабінету Міністрів № 844 передбачено, що безкоштовну приватизацію фінансує держава.
- Протестом Генеральної прокуратури України від 15.02.2011 зупинено дію постанови № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України» від 5 серпня 2009 року. Причиною такого рішення Генпрокуратура називає суперечність положень цієї постанови чинному законодавству України, зокрема, закону «Про захист конституційних прав громадян на землю», яким передбачено, що роботи із землеустрою щодо виготовлення документів, які посвідчують право власності на земельні ділянки, є платними. Крім того, закон «Про Державний бюджет України на 2011 рік» не передбачає фінансування заходів з безоплатного оформлення та видачі державних актів на право власності на земельну ділянку. Найближчим часом цю постанову буде приведено у відповідність до вимог законодавства. А зараз вирішується питання, щоб на відповідному рівні закріпити положення, що безкоштовно приватизація земельної ділянки здійснюватиметься тільки для малозабезпечених верств населення.
- Що зроблено для того, аби розв’язати цей вузол?
- Це питання сфери нормативних актів, тому й вирішуватися має на тому ж рівні. Тож наше підприємство під керівництвом Держземагентсва ще в листопаді минулого року підготувало зміни до відповідних постанов Кабінету міністрів. Їх мета - усунути прогалини в нормативному врегулюванні питань реєстрації ділянок та прав на них. Наші пропозиції проходять усі кола погодження і скоро мають надійти на розгляд уряду.
- Але поки пропозиції будуть узгоджуватися, що робити людині, яка хоче отримати держакт зараз?
- Одразу скажу, що замовників маємо розділити на дві групи. Роботи за документами, які були подані та оплачені в минулому році, як правило, вже зроблені. Ці документи вже передано територіальним органам Держземагентства. Тому громадянам треба звернутися туди, розписатися у Книзі реєстрації та отримати держакти.
- А що робити тим, хто подав документи на отримання права власності на землю вже в цьому році?
- Людина звертається до територіальних органів Держземагентства, здає туди весь пакет документів, там відбувається процедура погодження. Далі, відповідно до порядку, документи передають до обласної філії Центру земельного кадастру (для перевірки обмінного файлу, внесення в базу даних та друку бланків державних актів), яка, здійснюючи свою діяльність на принципах самоокупності, на даний момент не в змозі забезпечити надання відповідних послуг через відсутність джерел покриття витрат з їх надання. Але за тиждень-другий роботу буде розблоковано. У регіонах рішеннями судових органів нас уже змушують виконувати наші функції, стягуючи за це плату. У приписах прокуратури йдеться, що, як до нового року замовникам треба було платити за перевірку обмінного файлу, внесення в базу даних та друк бланків державних актів, то й зараз треба сплачувати. Тож людині треба дотримуватися відповідного порядку, а ситуація з видачею держактів скоро буде вирішена.

Матеріал підготовлено в рамках інформаційної кампанії проекту Світового банку “Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”.